Lipóti: még több kenyér 15 milliárdból, robotokkal, Hatvanban

15 milliárd forintból – a kormány csaknem 7 milliárd forintos támogatásával – Magyarország legnagyobb sütőipari üzemét építi fel a Lipóti Pékséget működtető Lipóti Tóth és Társai Zrt. Hatvanban.

Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás alapkőletételi ünnepségén a fejlesztés megvalósítását a cég és a kabinet “közös vállalkozásának” nevezve rámutatott: a Lipóti Pékség beruházása egy hagyományos iparágat képviselő, mégis innovatív és piacnyitó projekt. Az új üzem – bár robottechnikára épül – 260 új munkahelyet teremt, és lehetővé teszi, hogy a vállalat termékei az észak-magyarországi térségben is elérhetővé váljanak.

A miniszter közölte: a beruházási hajlandóság a járványhelyzet ellenére sem csökkent: 806 vállalkozás jelentkezett arra a versenyképesség-növelő programra, amelynek keretében több mint 300 milliárd forintból nyújtanak beruházási támogatást.vA vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázaton is a meghirdetett 50 milliárd forintos keret duplájára érkezett igény, így a kormány 100 millió forintra emelte a rendelkezésre álló összeget.

Tóth Péter, a cég alapító tulajdonosa elmondta: a várhatóan 2021 augusztusára elkészülő új üzem közel 20 ezer négyzetméterén napi 1,3 millió darab – 30-35 féle – termék előállítását és évi 70 ezer tonna sütőipari termék értékesítését tervezik. A kormányzati támogatásra kitérve megjegyezte: tisztában vannak vele, hogy az nem ajándék, hanem befektetés a kabinet részéről, amely azt mutatja “ők is bíznak bennünk”.