Így lesznek ragyogóak a rozsdamentes acél felületek a konyhában!
Bár az utóbbi években a rozsdamentes acél veszített népszerűségéből, még mindig az egyik legkedveltebb anyagnak számít a konyhában. Különösen, hogy nemcsak a munkalap készülhet belőle, mint a gránitból, hanem hozzáillő konyhagépeket vagy akár fogantyúkat is választhatunk ebből a rendkívül strapabíró anyagból.
Kép forrása: hgtvhome.com
Egyetlen hátránya, hogy csak akkor mutat igazán jól, ha ragyogóan fényes, de sajnos gyorsan maszatolódik, és könnyen karcolódik. Tisztántartása így nem egyszerű feladat, ezért ehhez adunk most néhány ötletet.
Legyen szó bármilyen rozsdamentes acél felületről, tudnunk kell, hogy csak mikroszálas törlőkendővel tisztíthatjuk őket, és nem használhatunk hozzájuk erős vegyszereket. Hogy így is felvegyük a harcot a szennyeződésekkel, a hatékony takarítás titka a rendszerességben rejlik, azaz a rozsdamentes acél felületeket alapvetően gyakrabban kell takarítani, mint más felületeket.
Otthonos konyha rozsdamentes acél gépekkel Balatonalmádiban
Még több képért kattintson a fotóra!
Nagyobb felületek tisztítása
A munkalapok, mosogatótálcák vagy a háztartási gépek elejének, oldalának a tisztítása talán a legkönnyebb feladat, hiszen ezek viszonylag nagy, sima felületet alkotnak. Ha rendszeresen csináljuk, ezeknek a tisztántartásához egy kis mosogatószer és langyos víz is elég lehet. Legjobb, ha olyan mosogatószert használunk, amely tartalmaz ecetet vagy citromlevet, de ezekkel a háziszerekkel utólag is fényesíthetjük a felületet, sőt az alkohol is jó szolgálatot tehet. A munkalapokat naponta, a többi ilyen nagyobb felületet legalább hetente töröljük át.
Teljesen rozsdamentes acélba öltöztetett konyha a II. kerületben
Még több képért kattintson a fotóra!
Fogantyúk
A fogantyúk már sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, így gyakrabban kell takarítani őket. A munkalapokhoz hasonlóan érdemes ezeket is naponta, egy kis mosogatószeres vízzel, mikroszálas törlőkendővel áttörölni.
Oxidálódás
Akármilyen alaposan is takarítunk, a rozsdamentes acél hajlamos az oxidációra, erre viszont van egy csodaszer, a habkőpor, amit az internetről lehet beszerezni, de a barkácsáruházakban vagy a vas-műszaki üzletekben is meg lehet nézni.
A tűzhely gombjai
Ezek már lényegesen nagyobb kihívást jelentenek, hiszen napról-napra összegyűlik a zsíros kosz a hátuk mögött. Ezért minden alkalommal csavarjuk le őket, amikor a tűzhelyet takarítjuk.
A szagelszívó
A szagelszívó tipikusan az a pontja a konyhának, ahol a zsíros gőz porral keveredve lerakódik. Ennek letakarítása még azokról a készülékekről is nehéz, amelyek más anyagból készültek, a rozsdamentes acél szagelszívókról pedig csak úgy távolíthatjuk el a szennyeződést, ha hetente letöröljük róla. A takarításhoz használjunk gyógyszertári alkoholt.
Gyönyörű konyha rozsdamentes acél gépekkel és szagelszívóval Budakalászon
Még több képért kattintson a fotóra!
Égési foltok a főzőlapon
Akinek rozsdamentes acél gáz főzőlapja van, annak bizony az égési foltokkal is szembe kell néznie, amelyeket szintén nem könnyű eltávolítani úgy, hogy a felület épségét is megőrizzük. Tisztításához a következő házilag elkészíthető pasztát használjuk: 1 csésze szódabikarbónát keverjünk össze ¼ csésze citromlével és 3 evőkanál bóraxxal. Az így elkészített keverékkel töröljük át a felületet, majd öblítsük le szódavízzel, végül egy mikroszálas törlőkendővel töröljük szárazra.