NAV felülbírálja az ingatlan értékét

Tavaly átlagosan százezer forinttal kellett több vagyonszerzési illetéket fizetnie az ingatlanvásárlónak, mert a NAV felülbírálta az ingatlan értékét.

Ha egy vállalat ingatlan vételére vagy eladására készül, kellemetlen meglepetést okozhat neki a NAV. Az adóhivatal ugyanis felülbírálhatja az illeték előre kiszámolt összegét. Azért történik ez, mert a NAV gyakran kiszáll az ingatlanhoz és elvégez egy új értékbecslést – ennek az eredménye pedig az illetéktöbblet. Emiatt tavaly átlagosan százezer forinttal kellett több vagyonszerzési illetéket fizetnie az ingatlanvásárlónak – írja a Reconcept Blog.

Az Illetéktörvény rendelkezései szerint az olyan üzletrész-adásvételi tranzakciók, amelyek az ingatlanokat tulajdonló gazdasági társaságokban az egyik fél számára  legalább 75%-os tulajdoni hányadot eredményeznek az ingatlan adásvételhez hasonlóan illetékkötelesek. Ha azonban a tranzakció csak 75% alatti tulajdoni hányadot eredményez, akkor a tranzakció illetékmentes. Természetesen bizonyos tulajdoni hányadok konszolidáltan értelmezendőek. Ilyenek például a közeli hozzátartozók, többségi tulajdonban, kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő gazdálkodó szervezetek által tulajdonolt üzletrészek.