Makói és szegedi családok ingatlanát árverezhetik el

Mintegy 100 millió forintot köteles megfizetni csaknem húsz szegedi és makói család a Raiffeisen Banknak egy keretbiztosítéki jelzálog érvényesítése kapcsán – mondta ki jogerős ítéletében csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

A családok egy projektcégtől vették lakásaikat és annak ki is fizették a vételárat. A cég korábban mintegy 400 millió forint hitelt vett fel a banktól, viszont a befolyt összegnek csak egy részét továbbította a törlesztésre.

 

A Mányoki Zsolt vezette bírói tanács indoklása szerint a hitelszerződések alapján a vevők csak a banknak fizethettek volna, ezzel csökkentve a hiteltartozást, ezért gondatlanság volt részükről, hogy az építőnek adták át a vételárat. A vevők így dologi adóssá váltak és kötelesek tűrni, hogy a pénzintézet ingatlanukból elégítse ki követelését. Ez a követélés 105 millió forint.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank elárverezheti a családok lakóingatlanát. Közben többen kifizették már a banknak a lakások utáni vételárat, és vannak, akik peren kívül próbálnak megegyezni a pénzintézettel.

 

Az ügyben több pertársaság alakult. Tavaly decemberben egy másik társaság ügyében hozott hasonló ítéletet elsőfokon a Szegedi Törvényszék. Abban mintegy harminc vevő érintett. Az elsőfokú ítéletek ellen a vevők fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A másik társaság ügyét januárban tárgyalja a táblabíróság.