Éjszaka az irodaházban

Design Hét Budapest 2013 eseménysorozat keretében az Európa Design formabontó interaktív buszos kirándulást szervezett, hagyományteremtő célzattal, idén első alkalommal.

Partibuszos dizájntúra során mintegy 150 érdeklődő, három különböző stílusú irodában tett éjszakai látogatást. Útjuk során villódzó fények, híres irodai filmjelenetek és pezsdítő ritmusok kísérték őket. „Az Irodaházak Éjszakájának az a célja, hogy a szakmai érdeklődők, tervezők, és a lehetséges végfelhasználók, bérlőjelöltek, az irodaházak működését egy olyan pillanatban is megismerhessék, amikor figyelmüket nem vonja el a zakatoló munka zaja.” így summázta Feuertag Ottó alapító az esemény küldetését.

 

Az első helyszínen, a Skanska Green House irodaházban az Avis Budget Group irodában a zöld technológiája által nyújtott előnyökről hallhattak, majd az irodatervezési koncepció és tervezési folyamat került bemutatásra. Az érdeklődők az éj leple alatt birtokba vehették az irodai szinteket, átmehettek a Csillagkapun, beülhettek a hangszigetelt phonebooth-okba, és kérdezhettek a tervezőktől és tanácsadóktól.

 

A Skanska Green House irodaépületnél megfigyelhető „az igazi, nagyvonalú világcég szülte gondolkodásmód által diktált high tech teljesítmény. High tech, környezettudatosság, fenntarthatóság, és emberközpontúság – mindez a gazdaságosság érdekében” – fogalmazott a tulajdonos.

 

A második állomás az Az É26 Irodaházban levő Luminis iroda volt, ahol fényjátékkal várták az utasokat, akik megtekinthették a lámpakiállítást, majd az emeleti irodát – melynek különlegessége a látszóbeton mennyezet, melyet a 90-es években épült irodaház egyik fő értékeként emeltek ki. Az álmennyezet elbontása után előbukkanó beton födémet felújítva, vadonatúj koncepció szerint, akusztikus hangelnyelő szigetek befüggesztésével új mennyezetet hoztak létre.

 

Az É26 irodaház átépítésénél, „a történelmi örökségül ránk maradt „szovjet betonrengeteg”, és sokszor csak szocreálként emlegetett betontömegekből élhető terek berendezése ” volt a kihívás az Europa Design számára.

 

A neo-barokk stílusú Deák Palota esetén, a több mint száz éves épületnél, annak összes kimagasló értékét megőrizve, új funkciókat hozott létre a fejlesztő, hogy eredményeképpen „bravúros építészeti high tech megoldások, kimagaslóan igényes fúziójával” találkozhassunk.

 

Az első Irodaházak Éjszakáján, a Green House, az É26 és a Deák Palota irodaházakra esett a választás. Három, egymástól teljesen különböző, jellegzetes építési korstílus és tervezési koncepció Feuertag Ottó szerint: „Mind a három épületnél érték teremtődött, mind a három épület eltérő célcsoportnak szól, ezért az Irodaházak Éjszakája rendezvénysorozat legelső éjszakáján úgy gondoltuk, hogy nagyon széles spektrumot nyitunk a nagyszámú látogatók előtt.

 

Forrás: Európa Design