2012 az áttörés éve lesz az elektronikus számlázásban

Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a Dunántúli Regionális Vízmű közelmúltbeli csatlakozásával az ország több mint felében elérhetővé vált a Díjnet szolgáltatása, így több millió fogyasztó csatlakozhat a jelenlegi, mintegy 140 ezer, többnyire fővárosi felhasználóhoz, akik már most is az interneten keresztül fizetik közműszámláikat. A Díjbeszedő Holding Zrt. által üzemeltetett Díjnet 2012-re azt tűzte ki célul, hogy az elektronikus számlabemutatási és -fizetési rendszerével az országban csaknem teljes lefedettséget érjen el.

„2012 minden bizonnyal az áttörés éve lesz a Díjnet életében, amelyet jó néhány idei eredmény, és a közeljövő fejlesztései is alátámasztanak. A Díjneten regisztrált ügyfelek száma az év végével eléri a 150 ezret, a közelmúltban a rendszerünkhöz csatlakozott E.ON és DRV révén összesen 2,5 millió dunántúli és tiszántúli háztartás számára válik elérhetővé az internetes számlabefizetés. Emellett az év első negyedévében várható a Főtáv csatlakozása is, mellyel Budapesten teljes lefedettséget érünk el a közműszolgáltatók körében” – mondta Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

 

Az E.ON csatlakozásával a Tiszántúl mellett gyakorlatilag a teljes nyugati országrész lakosai számára elérhetővé vált a Díjnet rendszere, így az áram-, illetve gázszámláikat már az interneten keresztül is fizethetik a fogyasztók. „Az elektronikus számlázás mindkét fél számára előny: fogyasztóink szinte bárhol, bármikor néhány kattintással rendezhetik számláikat, mellőzve az időrabló sorban állást a csekkekkel, vagy a pénzkivételt, a szolgáltatónak pedig hasznos, mivel a regisztrált fogyasztók jellemzően időre és elmaradás nélkül fizetik számláikat” – emelte ki Pál Norbert az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Szintén a közelmúltban csatlakozott a Díjnet rendszeréhez a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. is, amely elsősorban Somogy, Veszprém, Zala, Fejér, Baranya és Tolna megyékben szolgáltat vezetékes ivóvizet. Ez a fejlesztés azonban nem csak a vidéki, de a fővárosi ügyfelek számára is további előnyt jelenthet, hiszen sok fővárosi lakos rendelkezik nyaralóval a DRV területén, elsősorban a Balaton környékén. Az ő számukra így még könnyebbé válik a távoli ingatlanok közműszámláinak rendezése. A felhasználószám-növekedést elősegítő fejlesztések és csatlakozások várhatóan tovább folytatódnak. A Díjnet jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytat egy jelentős pénzintézeti szereplővel, így a fizetési lehetőségek köre akár már a közeli hetekben is bővülhet.

 

„Felméréseink szerint a lakosság a szolgáltatók szélesebb körét is szívesen látná a rendszerben: elsősorban a pénzintézetek, biztosítók és mobilszolgáltatók számláit rendeznék szívesen a Díjnet rendszerén belül” – fejti ki Majtényi Kálmán. A csatlakozások előnyét nem csak a fogyasztók élvezhetik, hiszen az elektronikus számlázáshoz kapcsolódó figyelmeztető és üzenetküldő funkcióknak köszönhetően a szolgáltatók beszedési rátáikat is javíthatják. „A jelen gazdasági helyzetben sokat számít a díjfizetési hajlandóság. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a díjnetes ügyfelek fizetési hajlandósága sokkal magasabb az átlagos, csekket fizető fogyasztókhoz képest. Márpedig ez mostanában nem elhanyagolható szempont, és nem csupán a közműszektorban” – tette hozzá Majtényi Kálmán.