Mennyi adót kell fizetni 2021-ben ingatlan eladás után?

Csökken idén az ingatlan eladás adója? Elvben, szabály szerint nem, de valójában igen. Mutatjuk a lakás, ház eladásának adózási szabályait.

A Porfitline.hu portál most friss összeállítást közölt a saját tulajdonú lakás vagy ház eladása kapcsán esedékes adószabályokról.

A szakértők azt járták körül, hogy mennyi adót kell fizetni ha eladjuk lakásunkat, házunkat 2021-ben? Hány százalék az ‘ingatlan eladás adója’ 2021-ben?

Már maga a kérdés felvetése sem teljesen pontos, hiszen az ingatlan eladásakor fizetendő adó kulcsa nem változik évről évre (kivéve akkor, ha a törvényben rögzített, jelenleg 15%-os mértékű egykulcsos személyi jövedelemadó változna), mégis egyre kevesebb adót kell befizetnünk, ahogyan telnek az évek.

Mindez azért van, mert a jogszabály az adó alapját csökkenti évről évre, ezért csökken az általunk fizetendő összeg is. Így van ez 2021-ben is.

Nézzük pontosan, hogyan is kell tehát számolni, gondolkodni:

Ha józan paraszti ésszel szeretnénk megérteni, hogy miért és mennyi adót kell fizetnünk lakás, lakóingatlan eladása esetén, hát álljon itt egy példa:

1. SZJA = Személyi Jövedelem Adó

Ha már az adó elnevezéséből indulunk ki, rájövünk, hogy miről is szól ez.

Az emberek JÖVEDELMÉT szeretné az állam megadóztatni. Tehát nem a pénzünket akarják elvenni, hanem abból kérnek részesedést, ha JÖVEDELEM keletkezik.

 


 

2. Az 1. pontból következik, hogy csak az ingatlanon realizált nyereség esetén kell fizetni

Adót tehát csak akkor kell fizetni, ha nyertünk az ingatlanon! Tehát ha valaki 10 millióért vett egy lakást valamikor és azt 9 millióért eladja később, akkor ezen az “üzleten” 1 millió forintot vesztett. Miért kellene egy ilyen ingatlan értékesítéskor még adót is fizetni??!! Nem is kell! Szóval ha az eladási ár nem éri az ingatlan vételárát, akkor nincs mit gondolkozni és számolni sem: nincs adó fizetési kötelezettségünk! És pont.

3. Évről évre csökken a fizetendő adó alapja

Ha az ingatlan adás-vételen nyereségünk volt, akkor a személyi jövedelemadót (jelenleg egykulcsos, mértéke 2021-ben: 15%) aszerint kell megfizetnünk, hogy hány év telt el az ingatlan vásárlása és eladása között (a dátumoknál mindig a Földhivatal bejegyző adatainak dátuma az irányadó).

A számítás módja:

ELADÁSI ÁR – VÉTELI ÁR – ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK = ADÓALAP

Fizetendő adó = ADÓALAP x 0,15 (azaz az árkülönbözet, a költségek és az éves szorzó után megmaradt adóalap 15%-a a tényleges jövedelemadó)

Az adóalap az évek múlásával a csökken és 5 év után nulla lesz!

Mennyivel?

Lásd itt:

https://profitline.hu/Ingatlan-eladas-2021-adoja—Mennyi-adot-kell-fizetni-ingatlan-ertekesitesekor-2021-ben–416497