Új lendületet vesz a Goodman Európában

A Goodman európai vezérigazgatója szerint a Csoport adózás utáni működési eredménye jó eséllyel alakulhat 236,8-243,2 millió euró között a 2011-es pénzügyi évben. A Goodman augusztusban 218,9 millió eurós működési eredményről számolt be a június 30-án véget ért pénzügyi évre.

Danny Peeters szerint a vállalat 11 országot magában foglaló európai tevékenysége kulcsszerepet játszott a kiemelkedő eredmények elérésében, egyszersmind megerősíti a Csoport európai platformjába vetett bizalmat.


Az előzetesen becsült adatok az adózás utáni eredmény 19-23 százalékos, részvényenként 5,3-5,5 cent osztaléknak megfelelő javulását feltételezik egy stabilizálódó, de még alacsony növekedési környezetben. A Csoport várakozásai szerint a 2011-es pénzügyi évben elsősorban az aktív tevékenységek bővülése eredményezi majd a profitot, amely által újra a válság előtti szintek felé törhet a fejlesztési és bérbeadási aktivitás.

Danny Peeters úgy véli, hogy a nehéz évet követően “a Csoport jó formában van és pénzügyi helyzete stabil, magas önerőnk komoly likviditással párosul. Bizonyítottan hatékony üzleti modellünk kiállta az elmúlt 18 hónap megpróbáltatásait és rendkívül szilárd maradt. A Goodman pénzügyi stabilitását igazolja az is, hogy sikeresen indította újra európai fejlesztéseit.”

A Goodman integrált üzleti modellje alapján a logisztikai és üzleti ingatlanok fejlesztésén túl saját tulajdonban tartja és kezeli létesítményeit, míg a Csoport által kezelt alapok révén biztosított az ügyfelek igényeire szabott raktár- és irodaépületek fejlesztéséhez szükséges pénzügyi forrás is.

A vezérigazgató elismerte, hogy az üzletágnak számos kihívással kellett szembenéznie az elmúlt 18 hónapban, ám biztos abban, hogy a piac mostanra jelentős fordulatot vett. “Bár a globális recesszió a mi tevékenységünket is sújtotta, a Goodman stabil pénzügyi helyzetben került ki a válságból, és most a felépülés lassú, de biztos jeleit látjuk. Készen állunk a folytatásra és a kezelésünkben lévő alapokon keresztül az építkezések finanszírozása is biztosított. Pénzügyi stabilitásunk és a tőkeforrásaink segítségével a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére folytatjuk fejlesztési projektjeinket” – mondta.

Lendületben az európai fejlesztések

A Goodman 2010 januárja és szeptembere közötti tevékenységét Európa-szerte több mint 550 000 négyzetméternyi bérleti tranzakció és fejlesztés jellemzi. A Goodman logisztikai ingatlanjainak 96 százalékos kihasználtsági mutatója bizonyítja az úgynevezett own-develop-manage modell sikerét, amely mind az ügyfelek, mind a befektetők számára többletértékkel bír.

Lengyelországban 25 000 négyzetmétert meghaladó új fejlesztésekre írt alá megállapodásokat a Goodman. A Csoport jelenleg egy 10 100 négyzetméteres raktár építésén dolgozik a Nissin megbízásából a Toruń közelében fekvő Łysomice városában. Az átadást 2011 februárjára tervezik. Ez lesz a második raktár, amelyet a cégtől vesz bérbe a Nissin, Japán egyik legnagyobb nemzetközi fuvarozó és logisztikai vállalata.

Szintén megkezdődött egy 14 000 négyzetméteres raktár építése a Goodman krakkói logisztikai parkjában. Ez a vállalat első közép-európai spekulatív fejlesztése az elmúlt 18 hónapban, és a krakkói székhelyű, nyomdaipari szolgáltató SCOT előbérleti szerződést írt alá a komplexum 27 százalékára. A SCOT, a Krakkó Airport Logisztikai Központ első bérlője 3 500 négyzetméternyi raktárt és 508 négyzetméternyi irodaterületet vesz bérbe. Az építkezés befejezése 2011 második negyedévére várható. A Goodman külső pénzintézeti vagy partneri forrás bevonása nélkül finanszírozza a beruházást.

“Ezek az új ügyletek bizonyítják, hogy a lengyelországi piac kezd újra lendületet venni” – mondta Błażej Ciesielczak, a Goodman lengyelországi vezetője.

“További előbérleti, illetve előértékesítési tranzakciókra alkalmas földterületekkel rendelkezünk Lengyelországban. Készek vagyunk ügyleteink folytatására és képesek vagyunk ügyfeleink ingatlanigényeit – legyen szó raktárhelyiségről, irodaépületről, vagy akár built-to-suit fejlesztésről – egyedi igényeiknek megfelelően kielégíteni” – tette hozzá Błażej Ciesielczak.

A Goodman biztos abban, hogy a logisztikai ingatlanok iránt növekvő kereslet mutatkozik, amelyet a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési igény vezérel. “Az ügyfelek preferálják a fejlett infrastruktúrával rendelkező helyszíneket, ahol összevonhatják, vagy nagyobb, modernebb létesítménybe helyezhetik át tevékenységüket. Érdeklődnek továbbá az energiahatékony épületek iránt is. Jelenleg is komoly bérlői érdeklődést tapasztalunk, és számos esetben előrehaladott tárgyalásokat folytatunk” – mondta Danny Peeters.


“Stratégiai elhelyezkedésű bérelhető raktárakkal és első osztályú földterületekkel rendelkezünk, mégis leginkább erős pénzügyi bázisunk különböztet meg bennünket versenytársainktól, és ez az, ami miatt egyre nagyobb lendületet vehet európai fejlesztési tevékenységünk” – mondta a vezérigazgató.