Portré – Konthur Adrienne, a CBRE Magyarország ügyvezető igazgatója

Ingatlanhírek.hu portálunk egy személyes hangvételű portrésorozatot indított, melynek keretében a magyar ingatlanszakma prominens képviselőit szólaltatja meg közvetlenebb formában. E heti riportalanyunk Konthur Adrienne, a CBRE Magyarország ügyvezetője.

Hol tanult és mit?
Németországban élve, a táncpedagógiai főiskolán diplomáztam, később orvosi egyetemre jártam, majd angliai Open University-n tanultam, ahol 2003-ban „Professional Diploma of Business Administration” üzleti diplomát, majd 2005 áprilisában MBA fokozatot is szereztem.

Hol, mikor és hogyan került kapcsolatba az ingatlanszakmával?
1998-ban „léptem be az ingatlanpiacra” és nem is akármilyen feladattal: egy két fős csapat tagjaként az AIG/Lincoln magyarországi irodájának megalakítása volt a feladatom. A régió – és később a budapesti ingatlanpiac – meghatározó fejlesztőjénél 5 évig dolgoztam, mint az iroda és ipari ingatlanok marketingjéért és kiadásáért felelős igazgató.

Mik voltak a fordulópontok a karrierjében?
2003-ban történt az első váltás: az amerikai CB Richard Ellis második embere lettem, és az ügynökség felépítésével foglalkoztam, és az igazi kihívás is itt ért, amikor 2005-ben ügyvezető igazgató lettem, ezen a döntően férfiak uralta világban, egyedüli nőként. És nem csak idehaza: a CBRE európai irodavezetői között is egyedül én vagyok nő.

Hogyan értékelné az ingatlanszakmát? Mit tart Ön a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak benne?
Ez egy hihetetlenül érdekes és sokszínű világ, nagyon különböző tudású és érdeklődésű emberekkel…A legérdekesebb számomra természetesen a tanácsadás, hiszen így minden szakmai oldallal találkozom és tanácsainkat – legalább is, egyelőre úgy tűnik – sokan igénylik, megfogadják…

Az Ön véleménye szerint mik a magyar ingatlanpiac hátulütői?
A kezdeti nagyon kusza viszonyok és hiányos szakértelem szerencsére már a múlté, bár a szakma – és a spekulatív ingatlanpiac  – nem olyan régen működik Magyarországon, mint például Angliában, de szerencsére egyre több a szakértelem és a szakmán kívül a közigazgatásban, akár a várostervezés területén, valamint a privát szektorban is figyelnek ránk.

Milyen kvalitásokra, szellemi képességekre és szakértelemre van szüksége egy ingatlanpiaci szakembernek?
A tanácsadói oldalról azt mondhatom, hogy az olyan emberi kvalitások, mint az empátia és nyitottság a tudás iránt alapvetőek. Szolgáltató minőségben pedig az alázat és szakértelem, az amit nem lehet túlzásba vinni

Ön szerint milyen irányba fejlődik a magyar ingatlanpiac?
Azt gondolom, hogy javul a helyzet. A tavalyi mélypont után, idén már az elrugaszkodás idejét érezhetjük, bár mindenképpen kell még néhány év, hogy újra egyenesbe jöjjön a piac.

Ha úgy alakult volna az élete, hogy nem találkozott volna az ingatlanszakmával, mit csinálna most, mivel foglalkozna?
Meglepődne: pszichiáter vagy sebész lennék.

Mik az Ön legfőbb tulajdonságai?
A kollégáim és üzletfeleim talán maximalistának tartanak, de jellemző rám az átlagosnál nagyobb teherbíró képesség is, illetve a lelkesedés a kihívások iránt. Erősségem a magam és mások motiválása, aminek vezetőként nagy hasznát veszem.

Milyen tulajdonságokat tisztel Ön másokban?
Az őszinteség mindenekelőtt! Tisztelem azt, aki a hibáit is meri vállalni.

Mit tart a legfőbb erényének?

A megbízhatóságomat és a felelősség iránti elkötelezettségem.

Mit tart kellemetlennek, kínosnak?
Azt a helyzetet, amikor a szemembe hazudnak és én átlátok rajtuk, ráadásul ezt mindenki érzi is…

Mi az, amit nem tolerál?
A rosszindulatú, kompromittáló hazugság szerintem megbocsáthatatlan.

Mi az, amit könnyen meg tud bocsátani?

Ha valaki hibát követ el, de azt jó szándékból teszi.

Van olyan álma, amit szeretne, ha megvalósulna?
Sok olyan álmom van, de jobb, ha megtartom magamnak, hátha teljesülnek!

Mit jelent Ön számára profinak lenni?
A munka iránti alázat és a hivatás szeretete, ami a folyamatos fejlődés záloga.

Mi volt a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett?
Olyannak adtam második esélyt, aki nem érdemelte meg…

Milyen cél lebeg jelenleg a szeme előtt?
A válság után egy olyan céget magunkénak tudni együtt a kollégáimmal, ami egy kiegyensúlyozottabb piacon kellemes, sikerekben gazdag munkakörnyezetet jelent és egyben kiváló tanácsadói csapat is.

Mit szeretne csinálni öt év múlva?
A jelenlegi kemény munkánk gyümölcseit élvezni… és szeretném, ha sok időm lenne majd  olyan dolgokra is amit szeretek csinálni, nem csak azokra amelyeket kell csinálnom…