Lezárult Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztésének kivitelezése

Mintegy 1,3 mrd forintos beruházással határidőre elkészült a III. kerület testvérhegyi részén elhelyezkedő Harsánylejtő Kertváros teljes tereprendezése, úthálózatának kialakítása és a terület közművesítése. A főváros legnagyobb kertvárosi fejlesztésének számító projekt első ütemében eddig 88 telket alakított ki – az összesen 39 hektárnyi területen – a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF), amely a tervezett összes telekszám fele.

Bár az év során napvilágot látott telekpiaci elemzések egyöntetűen ingatlanpiaci válságról, drasztikusan zuhanó telekforgalmazásról, csökkenő árakról és folyamatos túlkínálatról beszélnek, a minőségi fejlesztések iránti kereslet változatlanul létezik, főként, ha az elérhető áron emberi léptékű életteret, korszerűen közművesített, egészséges lakókörnyezetet ígér. Budapesten az elmúlt években nem indult olyan átgondoltan megtervezett, nagy területen történő kertvárosi fejlesztés, amely a színvonalas infrastruktúrát, közműhálózatot és a jogi, üzleti feltételek biztonságát a valós vásárlói árigényeknek megfelelően kínálná.

 

Ezt a piaci rést felismerve a BIF az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakóingatlan-fejlesztésébe kezdett a III. kerület Testvérhegy-Hármashatárhegy-Csúcshegy által határolt részén, ahol egy 39 hektáros (kb. 1500 teniszpályát kitevő) területen több ütemben 176 építési telket alakít ki az elkövetkező öt évben, több mint 3 mrd Ft fejlesztési forrás felhasználásával. Az első ütemben a társaság főként 1000-2000 nm nagyságú telkeket értékesít, amelyek önálló családi ház, ikerház, vagy 4 lakásos társasház építésére alkalmasak.


„Nem megszokott fejlesztési gyakorlatnak vagyunk részesei, amelynek során példaértékű együttműködés alakult ki az Önkormányzat, a kivitelezők, a Beruházó és az egyes szakhatóságok között. Nincsenek kifizetetlen számlák, félbehagyott munkafolyamatok. A Kertvárosban lehetőség lesz szolgáltató, ill. kereskedelmi létesítmények építésére is, több mint 10.000 nm-es területen. A projekt következő üteme várhatóan 2-3 éven belül indul majd. ”- mondta el Bús Balázs, Óbuda polgármestere a Harsánylejtő Kertváros hivatalos átadó ünnepségén.

 

 „A Harsánylejtő Kertváros fejlesztés elindításával olyan „európaian” korszerű, fenntartható és természetközeli lakókörnyezet kialakítása volt a célunk, amely javítja a fővárosi telekpiac versenyképességét az agglomerációéval szemben. Az átlagnál jelentősen alacsonyabb beépítettségi szint valódi kertvárosi feltételeket biztosít. Az itt megvásárolt ingatlan egyben értéknövelő befektetést jelent a tulajdonos számára, aki emberléptékű területen, egészséges környezetben találhatja meg számításait.  Ehhez a BIF kedvező, egyedi finanszírozási ajánlattal is hozzájárul.” – nyilatkozta Angel Gábor, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztés Nyrt. vezérigazgatója.  A minőségi építészeti megoldások térnyerését és az egyedi, vásárlói igények figyelembevételét igazolja, hogy a  BIF közelmúltban lezajlott,„Itt fogunk lakni!” elnevezésű, rendhagyó, online építészpályázatára több mint 70, fenntartható építészeti megoldásokat tartalmazó pályamunka érkezett. A telkeket megvásárlóknak lehetőségük van felvenni a kapcsolatot a tervpályázat nyertes építészeivel, akikkel személyes konzultációt követően megterveztethetik álmaik otthonát.

További információ és a díjnyertes építész pályázatok megtekintése: www.harsanylejto.hu/alomotthonok

A közművesítésről bővebben: http://harsanylejto.hu/view/pdf/harsanylejto_kozmuvesites.pdf