Ismét belendülnek a plázaépítők

A Cushman & Wakefield által publikált tanulmány szerint Európában fellendülés várható a bevásárlóközpont fejlesztések tekintetében. Annak ellenére, hogy az elmúlt pár évben visszaesés mutatkozott a fejlesztésekben, a növekvő kiskereskedői kereslet valamint a prémium kategóriás területek hiányának veszélye, a bevásárlóközpont fejlesztések beindulását idézik elő a legtöbb európai országban.

•             2011-ben az összes európai bevásárlóközpont fejlesztés mértéke várhatóan 26 százalékkal lesz magasabb a tavalyi évinél

•             Az átadásra kerülő bevásárlóközpont terület mértéke a megkérdezett országok felénél magasabb lesz, mint 2010-ben

•             2011. július 1-én Európában az összes bevásárlóközpont terület 135,1 millió négyzetméter volt

A Cushman & Wakefield által publikált tanulmány szerint Európában fellendülés várható a bevásárlóközpont fejlesztések tekintetében. Annak ellenére, hogy az elmúlt pár évben visszaesés mutatkozott a fejlesztésekben, a növekvő kiskereskedői kereslet valamint a prémium kategóriás területek hiányának veszélye, a bevásárlóközpont fejlesztések beindulását idézik elő a legtöbb európai országban.

 

Több mint 2,1 millió négyzetméternyi új bevásárlóközpont terület került átadásra 2011 első felében, mely nagyságrendileg megegyezik 2010 hasonló időszakában átadott terület mértékével.  Ennek 90 százalékát 71 új bevásárlóközpont teszi ki, a maradék 10 százalék pedig a már meglévő központok bővítéséből adódik. Amennyiben az összes tervezett átadás időben megtörténik, akkor 2011-ben a fejlesztés mértéke 26 százalékkal haladja majd meg a tavalyit, mely már a második év volt, amikor visszaesést tapasztaltunk e tekintetben.  Nagyságrendileg 5,4 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont terület került átadásra 2010-ben, mely 2009-hez képest 29 százalékos visszaesést jelent, és a 2004-óta mért legalacsonyabb szint.

 

Az előző évekhez hasonlóan 2011-ben is az új terület nagyrésze (58%) Közép és Kelet-Európában került átadásra, melyben jelentős szerepet játszott Oroszország, Törökország és Lengyelország.   Idén a legnagyobb átadott bevásárlóközpont az Isztanbulban található Marmara Forum volt (156,000 négyzetméter).  Oroszországban 400,000 négyzetméternyi bevásárlóközpont terület került átadásra, mely az európai összmennyiség csaknem egyötödét teszi ki.  Az AFIMALL City és két másik központ nyitásának köszönhetően az oroszországi új területek 36 százaléka Moszkvában található. Emellett jelentős projektek kerültek átadásra Novosibirskben, Yaroslavlban, Kazanban és Szentpéterváron is.  Nyugat-Európán belül Olaszországban és Spanyolországban voltak jelentősebb bevásárlóközpont fejlesztések. 2012-ben, Európában 5,8 millió négyzetméter új bevásárlóközpont várható, de természetesen ez az adat nagymértékben függ majd a bérlői kereslettől, valamint a gazdasági fejlődés ütemétől. A 2011 második felében és 2012-ben tervezett fejlesztések 41 százalékáért Oroszország és Törökország felelős. Oroszországban közel három millió négyzetméternyi új terület átadása várható a jövő év végéig, melyek között több 100,000 négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpont is nyílik, például Krasnodarban, Ufaban és Samaraban. Törökországban több mint 800,000 négyzetméternyi terület van jelenleg építés alatt, melynek nagy része Isztanbulban található.

 

Nyugat-Európában Franciaország és Olaszország vezeti a 2011 második felére és 2012-re tervezett fejlesztések mértékének listáját. Franciaországban javulás várható a tavalyi évben tapasztalt visszaesést követően. Olaszországban számos jelentős központ szerepel a fejlesztési tervek között, azonban az átadások tekintetében a közelmúltban bekövetkezett csúszások miatt némi bizonytalanság érzékelhető. Európa többi országában, főként Németországban és az Egyesült Királyságban továbbra is kevés az új fejlesztés. Németországban a 2011 és 2012-es év teljes fejlesztési volumene várhatóan az elmúlt húsz év legalacsonyabb értéke lesz.  Az Egyesült Királyságban a 2011-es átadásokat egyértelműen a Westfield Stratford City vezeti (176,500 négyzetméter, nyitás szeptember 13-án), mely az év második felére tervezett új terület 81 százalékát adja. Az átadások a jövő évben várhatóan drámaian visszaesnek majd, mely az elmúlt 50 év legalacsonyabb szintjét eredményezetheti az Egyesült Királyságban.

 

Justin Taylor, a Cushman & Wakefield Egyesült Királyság Retail & Leisure részlegének vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „Jelenleg számos olyan európai piac van, ahol a bérlői kereslet magas, de a minőségi kiskereskedelmi terület kínálat alacsony. Számos piacon történt javulás, a vizsgált országok egyharmadánál a prémium kategóriás ingatlanok bérleti díjai is emelkedtek. Ennek ellenére a bérlői kereslet továbbra is számos országban alacsony marad, valamint amint további megszorítások lépnek érvénybe további bizonytalanságra számíthatunk, a legtöbb európai országban.” Európában a kiskereskedelmi befektetések volumene az év első felében 19,8 milliárd euró volt, 4 százalékkal alacsonyabb az azt megelőző hat hónapnál, de 9 százalékkal magasabb a 2010-es év hasonló időszakához képest. Most a kiskereskedelmi befektetések az összes kereskedelmi ingatlan befektetés 35 százalékát teszik ki, a 2010-ben mért 33 százalékhoz képest.

 

Az első félévben Németország, Svédország, Oroszország, Törökország és még számos közép- és kelet európai ország piacain jelentős kiskereskedelmi befektetés növekedés történt az ezt megelőző hat hónaphoz és 2010 hasonló időszakához képest. Németországban a kiskereskedelmi befektetési volumen évről-évre 37 százalékkal növekszik, míg Svédországban az éves növekedés 91 százalék volt. Oroszországban, Törökországban és Olaszországban 2011 első negyedévében az összes kiskereskedelmi tranzakció mértéke a legmagasabb volt 2007/08-óta. Ennek ellenére számos európai ország jelentős aktivitásbeli visszaesést mutatott. Az abszolút értékeket tekintve Spanyolországban mutatkozott a legjelentősebb csökkenés: a kiskereskedelmi befektetési volumen az első félévben 1.2 milliárd euróval volt alacsonyabb 2010 hasonló időszakához képest, mely 79 százalékos éves visszaesést jelent. Norvégiában, Franciaországban és Hollandiában szintén jelentős visszaesés mutatkozott a befektetési volumenekben, az ezt megelőző hat hónaphoz és 2010 első hat hónaphoz képest.  Norvégiában a kiskereskedelmi befektetés évről-évre 73 százalékkal, Franciaországban 36 százalékkal, Hollandiában pedig 50 százalékkal csökkent.

 

Mike Rodda, a Cushman & Wakefield nemzetközi kiskereskedelmi befektetésekért felelős részleg vezetője a következőket fűzte hozzá: „Jelenleg egy kétfázisú piac szereplői vagyunk, ahol a főbb piacok (Egyesült Királyság, Franciaország és Németország), Közép és Kelet Európa piacai, valamint egyre inkább Svédország vonzza a legtöbb befektetőt. Idén jelentős hozamcsökkenés volt megfigyelhető Lengyelországban, azonban a további piacok iránt kisebb az érdeklődés.  A finanszírozás egyre problémásabbá válik, mely számos ügylet meghiúsulásához vezet majd az év vége előtt. Ennek ellenére az új forrásokból származó tőke egyre nő, mivel számos nagyobb tranzakció ösztönzi az alapkezelőket és LP-ket (limited partnership) közös vállalkozások és közös befektetések létrehozására.” Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield partnere és a budapesti iroda kiskereskedelmi üzletág vezetője elmondta: “Az elmúlt két évben a főbb fejlesztők érdeklődése csökkent Magyarország iránt. Jelen pillanatban a finanszírozási nehézségek miatt nagyon kevés induló fejlesztés van az országban és a legtöbb projekt építését bizonytalan időre felfüggesztették. 2011 első felében egyáltalán nem adtak át bevásárlóközpontot, de az év második részében várhatóan három épület, az 55,000 négyzetméteres KÖKI, a 11,000 négyzetméteres Váci 1 és a 41,000 négyzetméteres Árkád bevásárlóközpont Szegeden is átadásra kerül.  Ez azt jelenti, hogy amennyiben ezek az épületek időben elkészülnek, a 2011-es bevásárlóközpont fejlesztések mértéke Magyarországon 67 százalékkal meghaladja majd a 2010-es átadások mértékét, amikor csupán egy központ nyílt meg a fővárosban.”