Az eddigi legjobb minősítést kapta az ABLON projektje

A brit BREEAM In-Use minősítő rendszer szerinti „nagyon jó” minősítést kapott az Ablon Csoport által fejlesztett Gateway Office Park

A legelterjedtebb és legszélesebb körben ismert nemzetközi minősítési rendszer, az angol BREEAM az épületek fenntarthatóságának feltételeit, azok környezeti teljesítményét értékeli. A BREEAM több, mint 1 millió épületet vizsgált, és több, mint 200.000 minősítést adott ki 22 éves fennállása alatt.

 

A környezettudatosság nem csak mindennapjainkban, hanem az épületek tervezésénél, kivitelezésénél, felújításánál is fontos szempont, ennek köszönhetően a tervezők, fejlesztők és üzemeltetők nemcsak a tervezésre, de az üzemeltetésre is nagyobb figyelmet fordítanak.

 

A BREEAM In-Use rendszert már meglévő épületek minősítésére fejlesztették ki. Ezen minősítési rendszer alkalmas az épületek vagy portfóliók komplex értékelésére, mely átfogó, független, szakmailag megbízható képet nyújt a vizsgált fejlesztések környezeti hatásairól.

 

A 2008-ban átadásra került Gateway Office Park épületkialakítási (asset) és üzemeltetési (building management) szempontcsoportokat értékelve egyaránt „nagyon jó” (Very Good) minősítést kapott. BREEAM In –Use minősítéssel a régióban néhány magyar projekt mellett csak lengyel, cseh és litván épületek rendelkeznek, de egyik épület sem kapott eddig még ilyen magas besorolást. „Az irodaházat az ABLON cégcsoport saját környezettudatos standardjai szerint építtette és üzemelteti, ezért is örömteli visszaigazolás a társaságnak, hogy a „VERY GOOD” minősítés megerősítette a működés helyes irányát” – fűzte hozzá Lovro Adrienn, az Ablon magyarországi igazgatója.

 

Mind a Gateway Office Park tervezésekor, mind a kivitelezés, valamint az üzemeltetés során az egyik fő szempont az energiatudatosság, a környezetbarát szemlélet volt, melyet az ABLON tudatosan alkalmazott. A felelős fejlesztői törekvések visszaigazolása a most elért BREEAM In-Use besorolás. Az ingatlanfejlesztés – mint más iparágak is – új korszakba lépett, középpontba került a környezettudatosság, mely nemcsak a hosszú fenntarthatóság záloga, hanem költségmegtakarítási szempontokból is jelentős versenytényező, üzleti és szemléletbeli hatásai napjainkban már vitathatatlanok.