Több mint 440-460 ezer forint havonta egy brit átlaglakás hitele, bérlése

Az Egyesült Királyságban az első lakás vásárlására készülőknek 2014 de­cembere óta először jár alacsonyabb havi kiadással egy brit ingatlan bérlése, mint a megvétele – derül ki a Hamptons ingatlanközvetítő BBC.com, illetve a vg.hu által idézett felméréséből. Igaz a járvány okán a bérleti díjak is nőttek, de nem annyira, mint a lakásárak. 

A Hamptons ingatlanközvetítő friss felmérése szerint a brit bérlők átlagosan havi 1054 fontot fizetnek a tulajdonosnak, a jelzáloghitellel vásárlók 1125 fontot utalnak törlesztésre a bankjuknak. Ez a trend a fővárosban is érvényes.

Londonban a 10 százalékos kezdőrészlettel lakást vásárlók 2020 márciusában havi 123 fonttal kevesebbet költöttek, mint a bérlők, idén májusban már a bérlők jártak jobban havi 251 fonttal.

Országos átlagban kisebb az eltérés: amíg tavaly márciusban a vásárlók jártak jobban 102 fonttal, most a bérlőknél az előny, de csak 71 fonttal.

 

 

Múlt év elején valamennyi régióban olcsóbb volt a vásárlás, mint a bérlés, mára csak Északkelet-Anglia, Északnyugat-Anglia, Yorkshire és a Humber, valamint Skócia az, ahol jobban megéri a vásárlás
– írja a BBC.

A járvány kitörése óta kevesebben kerestek albérletet, a fiatalok egy része hazaköltözött a családjához, a korlátozások miatt a városi élet veszített a vonzerejéből. Ezért az átlagos bérleti díjak csekélyebb, 7,1 százalékos mértékben nőttek, szemben a lakásárak erőteljes növekedésével.

A hatéves trend megfordulásáért a világjárvány a felelős Aneisha Beveridge, a Hamptons kutatási vezetője szerint. Egy évvel ezelőtt a hitelezők vagy emelték a kamatokat, vagy teljesen felfüggesztették a magasabb induló hitelfedezeti értékű hiteleket.

Ez különösen az első lakást vásárlók esetében emelte a bérleti díj fölé a jelzáloghitel törlesztőrészletét, már ha egyáltalán fel tudták venni a hitelt. Beveridge hozzátette: valószínűleg visszaáll a rend, és a vásárlás ismét jobban megéri majd a bérlésnél. Ezt a hitelkamatok csökkenése és az emelkedő ingatlanárak fogják elősegíteni. Bár a kamatlábak már elkezdtek csökkenni, sok esetben még jóval meghaladják a járvány előtti szintet.