Hétmilliárdért tárolható veszélyes anyagok

Egy friss hír szerint 20 millió eurót, mintegy 7 milliárd forintot fektetett a Dachser legújabb veszélyes anyagraktárába.
Új veszélyes anyagraktárt nyitott a Dachser a németországi Karlsruhe közelében. A speciális berendezésekkel felszerelt létesítményben nem kevesebb, mint 43.000 paletta áll rendelkezésre a vegyipari termékek, veszélyes anyagok – úgymint festékek, bevonatok és ragasztóanyagok – biztonságos tárolására.

Baden-Württemberg a vegyipari bevétel szempontjából egyike az öt legfontosabb németországi régiónak. Ebből kifolyólag ezen a területen hatalmas a kereslet azon logisztikai cégek iránt, amelyek megbízható szolgáltatást nyújtanak, miközben a vegyipari- és a veszélyes anyagokat is biztonságosan tudnak tárolni.

A Dachser Karlsruhe-ban található központja ügyfelei segítségével nőtte ki magát a vegyipari termékek alapvető logisztikai csomópontjává a globális logisztikai szolgáltatók európai hálózatában. Az elhelyezkedésének további előnye a kiváló összeköttetés Franciaországgal, amely a német vegyipari export legfontosabb úti célja.

,,A vegyipar folyamatosan növekvő igényei abszolút indokolttá tették az új épület létrehozását” – mondta Bernd Großmann, Branch Manager Dachser Malsch.
Az új veszélyes anyagraktár építési munkálatai 2018 tavaszán kezdődtek, az első ügyfelek 2019 februárjában kezdtek berendezkedni. A 2020-as nyári hivatalos nyitást követően az összes munkálat befejeződött, a raktár minden szállítási, tárolási és logisztikai szolgáltatása üzemel, közvetlen napi útvonalakkal csatlakozva a Dachser szorosan összekötött európai hálózatához.

A veszélyes anyagok számára tervezett raktár 21.800 négyzetméteres alapterületén 43.000 palettát képes befogadni. Az épületet 9 részre osztották el, amelyeket tűzfalakkal választottak el egymástól. Az helyiségeket automatikus tűzoltó rendszerrel, valamint mennyezeti- és beépített öntözővel látták el. A bemélyített padlókat kifejezetten a termékek szivárgása és a tűz által okozott lefolyás megtartására tervezték, míg a szennyvízkivezető nyílásokhoz felszerelt gátak fokozott védelmet nyújtanak a talajvíz számára.
Szakértelem a vegyipar számára
Magyarországon 2 veszélyes anyagraktárral rendelkezik a globális szolgáltató, Tiszaújvárosban és Pilisvörösváron. A telephelyeken többnyire növényvédőszereket, festékeket, hígítókat, lakkokat, valamint ipari kiszerelésű tisztítószereket tárolnak. A raktározást szigorú feltételekhez kötik, amelyek meghatározott veszélyességi értékek alapján eltérhetnek. ,,Mindkét telephelyünk veszélyes üzemnek minősül, ennek értelmében megfelelnek a szigorú jogszabályi előírásoknak. A jogszabály szerint két évente oktatásban kell részesülnie a kollégáinknak, azonban a Liegl & Dachsernél évente vesznek részt a kollégák az előírt oktatásban. A vészhelyzeti intézkedéseket évente gyakoroltatjuk a kollégáinkkal. Mindkét raktárunk automata ,,sprinkler” tűzoltórendszerrel felszerelt, amely egy speciális, vízzel kevert habanyag segítségével biztosít hatékony tűz elleni védekezést a nap 24 órájában. Automata szellőztető rendszer, gázérérzékelők, szikramentes padlóbevonat, kármentesítő tartály és tartalék aggregátor teszi teljessé a pilisvörösvári raktár felszereltségét. Tiszaújvárosban 5000, Pilisvörösváron 16 000 négyzetméternyi terület biztosítja ügyfeleink zavartalan kiszolgálását. SQAS minősítéssel rendelkezünk. – tette hozzá Fazekas Roland, Dangerous Goods Safety Advisor Liegl & Dachser Magyarország.
A Dachser komoly tapasztalattal rendelkezik a veszélyes anyagok kezelése terén, Chem-Logistics üzletága globális ipari megoldásokat kínál ügyfelei számára a legmagasabb biztonsági előírások alkalmazásával, mindezt támogatva a vállalat világszinten egy központi veszélyesáru-kezelő menedzsmentet működtet.