Bővült a budapesti agglomeráció spekulatív piaca

Második negyedévében négy épülettel, összesen 117 810 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari-logisztikai piaca, ezzel a negyedév végére a teljes modern ipari/logisztikai állomány 2 542 480 négyzetmétert tett ki.

Átadták a CTPark Budapest West és a CTPark Budapest South parkok egy-egy épületét, továbbá megépült a nagytarcsai Budapest East Business Parkban és a Budapest Dock Szabadkikötőben egy-egy épület. A nagy volumenű új átadások és az adatok felülvizsgálata az üresedési ráta emelkedése felé hatott, 5,3%-ra nőtt a korábbi 2,6%-ról – derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
A BRF a negyedévben felülvizsgálta ipari ingatlan állományát, aminek következtében több raktár mérete változott, 67 880 négyzetméter került átcsoportosításra városi logisztikai kategóriába, valamint hozzáadásra került egy 2021 első negyedévében átadott épület, a Citypoint9 F, összesen 4800 négyzetméterrel. Az állomány mérete mindösszesen 9125 négyzetméterrel növekedett.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary – közzétette a 2021 első negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci adatait.

A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 172 740 négyzetmétert tett ki, ami mindössze 1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált volument.

A szerződéshosszabbítások nélküli kereslet 148 980 négyzetmétert tett ki, ami 4%-kal magasabb érték az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest.

A KERESLETET AZ ELŐBÉRLETEK DOMINÁLTÁK CSAKNEM 62%-OS RÉSZARÁNNYAL.

A meglevő állományban kötött új szerződések a kereslet 18%-át, míg a bővítések ennek 6%-át képviselték.

További részletek itt:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210723/sok-az-uj-raktar-de-meg-igy-is-adaz-harc-folyik-a-helyekert-493744