Hajítsuk el végre a kockás papírt a hazai építőiparban

A folyamatosan emelkedő alapanyagárak miatt hozott kormányzati intézkedések az egész építőiparban segítik a tisztánlátást. Így kommentálta néhány napja Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek a drágulás megfékezésre tett lépéseket.

Az utóbbi hetekben szinte minden napra jutott valamilyen bejelentés, intézkedés, rendelet, amelynek célja a hazai ellátásbiztonság megszilárdítása, az alapanyagár-robbanás hatásainak enyhítése. Arról már kevesebb szó esett, hogy az építőipari szereplők maguk is sokat tehetnek azért, hogy javítsák a hatékonyságot, erősítsék az átláthatóságot. Az egyik lehetőség erre a digitalizáció.

Bejelentési, regisztrációs kötelezettség az építőiparban meghatározó alapanyagok kivitelére, a fuvarok szigorú nyomon követése, kiegészítő bányajáradék a 3 milliárd forint fölötti éves árbevételű cégeknek a kormányrendeletben* meghatározott árszint feletti értékesítésnél a homok, a cement, a kavics esetében. Októbertől, ha az Európai Unió is rábólint a magyar tervekre, exportkorlátozás a nélkülözhetetlen építőanyagokra. A bányajog elvesztése, ha az adott vállalkozás az engedély megszerzése után egy éven belül nem indítja el a kitermelést.

Kibővített jogkörök a Gazdasági Versenyhivatalnak a tisztességtelen értékesítési gyakorlat kiszűrésére, az intézkedések felgyorsítására, összefogás a fogyasztóvédelmi hatósággal az építőanyag-kereskedők ellenőrzésére, külön weboldal a hiánycikkek, ellátási zavarok bejelentésére. Már címszavakban is terjedelmes az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedését ellensúlyozókormányzati lépéseket összegző lista.

Már címszavakban is terjedelmes a kormányzati lépéseket összegző lista. Abban minden iparági szereplő egyetért, hogy a magyar sajátosságok mellett az alapanyagok drágulása világjelenség, mindenkit érintő probléma, amelynek kezelésére több megoldás is létezik. Ezek közé tartozik a hatékonyság növelése, amelynek a fejlett technológiák alkalmazása mellett fontos eszköze a munkafolyamatok teljeskörű digitalizációja.

„Amikor a sajtóban sorra jelennek meg a cikkek arról, hogy nélkülözhetetlen alapanyagoknál napi árazást vezetnek be a kereskedők, és előre elkérik a pénzt a vásárlóktól, még fontosabb a kivitelezési folyamatok kézben tartása, a rugalmas, a változásokhoz azonnal alkalmazkodó munkaszervezés az építkezéseken. Egyre gyakoribb, hogy csúszik a szállítás, ami komoly fennakadásokkal, költségnövekedéssel jár. Ma már számos olyan szoftver áll az építkezők rendelkezésére, amelynek segítségével valós időben, telefonálgatás és üzenetküldés helyett minden érintett azonnal értesül a változásokról, az új feladatokról, amelyek teljesítése utólag is pontosan nyomon követhető, számon kérhető” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

Ez már kockás papíron nem megy

A legfrissebb, májusi statisztikák** azt mutatják, hogy az elszabaduló árak ellenére az építőipar éves összevetésben ötödével javított a teljesítményén és 2,3 százalékkal múlta felül a megelőző havi eredményét. Ilyen tempójú éves növekedésre legutóbb 2019 júliusában volt példa. Az is biztató jel, hogy az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezt a fejlődési ütemet a kockás papír már nem bírja el, ideje átváltani a korszerű, digitális megoldásokra.

*Forrás: Magyar Közlöny, 2021. július 8. szám
**Forrás: KSH https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi2105.html