A L’Oreal-nál még a raktár is környezetvédő!

A környezetre szabott raktárak is léteznek már, az egyik nagy cég L’Oreal számára a németországi Muggensturm városában CO2-semleges raktárat épített. Nem mellesleg az a L’Oreal eddigi legnagyobb disztribúciós központja a világon, és az épület tetején hatalmas természetvédelmi területet alakítottak ki.

A tartós kapcsolatok többnyire nem véletlenül olyan tartósak. A Prologis nem csupán a hatékony üzleti tevékenységhez szükséges helyet biztosítja, de a legfontosabb piacaikon olyan értéknövelő kezdeményezéseket is kínálnak, amelyek céges vevőik, partnereik növekedési és környezetvédelmi céljait egyaránt elősegítik.

Pár napja adtak át egy nagyon különleges épületet a páneurópai régióban mindenhol jelenlévő ügyfelük, a L’Oreal számára a németországi Muggensturm városában. Bár az épület 101 000 négyzetméteres alapterülete is óriási (ez a L’Oreal eddigi legnagyobb disztribúciós központja a világon), mégsem a mérete teszi igazán különlegessé, hanem a kialakítása, amely állandó CO2-semleges működést tesz lehetővé.

A 18 hektár területű új logisztikai központ a L’Oreal németországi, ausztriai és svájci piacait szolgálja ki. A tervezéstől az üzemeltetésig a fenntarthatóság volt a legfontosabb szempont az épület fejlesztése során.

A központ funkcionalitása a jelen és a jövő logisztikai sztenderdjeinek megfelelően teljes mértékben egyedi kialakítású. Az épület üzemelése fenntartható energiára épül. A zöldterületek öntözése, a csarnokok takarítása és a WC-k leöblítése esővízzel történik.

Az épület különlegesen jól szigetelt, a megvilágítást energiatakarékos LED-rendszer biztosítja, a tetőn található napelemek csúcsteljesítménye pedig 2,0 MW.

A fejlesztés során a környezet természetes kialakítására és a helyszín jellegzetességeire is nagy figyelmet fordítottak. A helyi önkormányzattal együttműködésben alakítottak ki és valósítottak meg az itt élő fajok – elsősorban az őshonos pacsirta – védelmét szolgáló intézkedéseket. Az épület tetején 30 000 m2 természetvédelmi területet alakítottak ki.

Európa-szerte régóta fennálló üzleti kapcsolatot ápolnak a vállalattal, segítségünkkel a kozmetikai óriásvállalat 2006 óta folyamatosan növeli európai lábnyomát: először megduplázta, majd a négyszeresére növelte teljes logisztikai alapterületét, amely így mára meghaladja a 140 000 négyzetmétert.

A fejlesztések minden lépésénél jelen voltak és segítséget nyújtottak ügyfelüknek ahhoz, hogy megfelelő logisztikai kapukat építsen ki Dél- és Kelet-Európában Vemarsban és Prágában és immár Észak-Európában, Muggensturmban is.