Továbbra is erős az új lakások piaca

Mi lehet a fővárosi új lakások piacának mozgatója? Kik is vásárolják meg azokat a lakásokat, amiknek átlagos kínálati ára 68, míg a medián ára 58 millió forint. Bár a lakásépítési engedélyek száma mérséklődött az elmúlt két év során, a korábban indított fejlesztések miatt a használatbavételi engedélyt kapott lakások száma 11 éves rekordot döntött tavaly, országosan 28 ezer, Budapesten több mint 6300 új lakással – írja a Portfolio.hu.

Budapesten az új piacon a XI. kerület lett a legnépszerűbb fejlesztési helyszín, így ottani példákon keresztül nézte meg a Portfolio.hu, hogy mekkora beruházások épülnek, azokban kik vásárolnak lakásokat és milyen hatással lesz ez a kerület életére.

Az egyik legtöbb ingatlanfejlesztés évek óta a főváros XI. kerületében, Újbudán valósul meg, amit a tavalyi évre nézve a KSH lakásépítési számai is igazolnak. A Budapesten 2020-ban átadott 6341 lakás harmada, vagyis mintegy 2100 lakás készült el ott, amivel a pesti oldal legnépszerűbb kerületét, a XIII-at is maga mögé utasította. Ennek a mennyiségnek az elérésében nagy szerepet játszottak azok a fejlesztések, amelyek egyenként is legalább 200 lakással növelték a kerület lakásállományát. A tavalyi évben négy ilyen projekt készült el Újbudán, melyek közül a Budapesti Lakáspiaci Riport szerint a legnagyobb, 365 lakással a BudaPart beruházás második üteme volt.

Mekkora a kereslet az új lakások iránt?

Az értékesítési árak kapcsán gyakran elhangzik a kérdés, hogy ki veszi meg ezt a sok új lakást. Bár a tavalyi évben az elmúlt évtizedhez képest valóban sok lakás épült, tágabb kontextusban nézve az 1990 utáni időszakban volt további 12 olyan év, amikor szintén 28 ezer felett volt az átadott új lakások száma, 1960 és 1990 között pedig nem volt olyan év, amikor ne épült volna legalább 50 ezer lakás. Nem azt akarjuk ezzel üzenni, hogy most is ennyi lakásra lenne szükség évente, de tény, hogy a meglévő állományhoz képest az elmúlt tíz év kínálata egyáltalán nem tekinthető soknak. A budapesti lakásállomány ráadásul kimondottan elavult, a teljes állomány harmada a II. világháború előtt épült, miközben az 1990 után épült lakások állományon belüli részesedése mindössze 15 százalék. Éppen ezért lenne nagy szükség minél több új lakásra, hogy az energetikai szempontból korszerűtlen állomány megújulhasson.

 

Több mint tíz éve nem épült ennyi lakás: így értékelik a számokat a szakértők

A kedvező hitelkamatok és a családi otthonteremtési kedvezmények szintén fontos tényezőként jelennek meg az új lakások iránti keresletben. A lakáshitelek átlagos törlesztőrészlete jelentősen alacsonyabb ma, mint a korábbi években, a fixált törlesztőrészlet elterjedése pedig megszűntette a kamatok változásából adódó kockázatokat. A tavaly bejelentett újfajta otthonteremtési kedvezmények, mint a CSOK-kal vásárolt lakásoknál az áfavisszaigénylés vagy az illetékmentesség lehetősége szintén az új lakások iránti keresletet erősíti, akárcsak az 5 százalékos áfa ismételt bevezetése.

Fontos kiemelni, hogy a pandémia ugyan sokak megélhetését tette bizonytalanná, de ha itt is több évre visszatekintünk, jelentős azok száma is, akik az utóbbi években egzisztenciálisan kedvezőbb helyzetbe kerültek. Az értékesítési célra épített új lakások száma az eladásokból még mindig kevesebb, mint 10 százalékot tesz csak ki, így nem meglepő, hogy ezt a mennyiséget továbbra is képes felszívni a piac, noha az alábbi ábrán jól látszik, hogy az elmúlt évtized közepén jelentkező mélypontot mostanra magunk mögött hagytuk.

Kik a legfőbb lakásvásárlók?

A vásárlói összetétel kapcsán a kerület legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjének, a BudaPartnak a fejlesztőjét kérdeztük meg. Kiss Ákos, a Property Market Kft. értékesítési igazgatója elmondta, hogy a projekt életciklusából adódóan a városnegyedben vegyes a vásárlók köre. A BudaParton a kezdeti értékesítési fázisokban magasabb arányban vásároltak ingatlant befektetési céllal, bízva a lakások felértékelődésében, ami mára jól láthatóan bevált, ráadásul ezek a vásárlások a kamatkörnyezet mellett, kedvező alternatív lehetőséget nyújtanak egy diverz portfólióban is. Ez a trend alakult át a projekt előrehaladtával oly módon, hogy ma már a legtöbben saját célra vásárolnak lakást: ahogy a főváros legzöldebb városnegyede folyamatosan telik meg élettel, úgy egyre többen otthonukként tekintenek a BudaPartra, egyre jobban láthatóak és érzékelhetőek a városnegyed előnyei. A szakértő hozzátette, hogy már közel 800 lakást értékesítettek az öt lakóépületükben, a BudaPart Otthonok ’E’-ben is már több mint 80 százalékos az értékesítettség.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210304/erthetetlen-ezert-porog-tovabb-az-uj-lakasok-piaca-471448