Tényleg elszállhatnak az építőanyag árak

Áremeléstől tartva spájzolnak az építőanyag piacról az építtetők, legalábbis erre utal, hogy a Mapei Kft. március végi belföldi forgalma 6 milliárd forint lett. Ez nyolc százalékos növekedés a múlt évhez képest. A forgalmat az állami támogatások hatására fellendülő kereslet, valamint a várható áremelkedés miatti bevásárlások élénkítették.

Az építőanyag piacon fontos vállalat, a Mapei export forgalma számottevően, 16 százalékkal javult, március végén 106 millió forint volt. A kivitel javulásában a külföldi országok javuló építőipar teljesítménye mellett, új termékek gyártása és forgalmazása is fontos szerepet játszik.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a szerény várakozások ellenére az első negyedév forgalma jobb lett a tervezettnél. A vállalat óvatos várakozását az év végi ipari termelés alakulása, a kedvezőtlen januári időjárás, valamint a magánberuházások korlátozások miatti megtorpanása indokolta. A szakember szerint a vártnál jobb növekedés egyik tényezője a várható áremelkedés miatti bevásárlások voltak.


A beruházók aggodalmának oka, hogy már Magyarországra is begyűrűzött az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállítása terén, világszinten jelentkező nehézségek hatása, ami miatt ellátási problémákra és késztermék áremelkedésre lehet számítani.

A szakember szerint a következő negyedévet az alapanyagok árainak emelkedése és azok gyártásának üteme fogja meghatározni. Sajnos az alapanyaggyártási nehézségek miatt előfordulhatnak szállítási problémák, amelyek a határidők kitolódásában jelentkezhetnek.

A Mapei Kft. egyébiránt az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként.

A vállalat jelenleg 211 főt foglalkoztat, 2020-ban 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele.

A Mapei Kft. egy 15 000 m2 összterületű gyárat és raktárat üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő.