Reagál az építőanyagpiac – a Mapei fékezi az exportját!

Törvénymódosításokat egyelőre nem fogadtak el, de már most látszik, hogy az építőanyagpiac egyes szereplői nem szeretnének a kormány tegnapi bejelentéseivel szembe menni, kockáztatva egy esetleges GVH vagy NAV ellenőrzést, amik mostanában egyre szaporodnak az iparágban. Mivel az építőanyagok ára drámaian megemelkedett, a kormány, a korábbi híreket megerősítve, tegnap többek között azt a döntést hozta, hogy az építőipari termékek kivitelét engedélyhez fogja kötni – írja a Portfolio.hu.

Vélhetően ennek hatására is, a budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég, a Mapei Kft. ma reggel bejelentette, hogy a hazai igények zavartalan kielégítése érdekében fékezte exportkivitelét.

Mivel az építőanyagok ára drámaian megemelkedett, a kormány tegnap többek között azt a döntést hozta, hogy az építőipari termékek kivitelét engedélyhez fogja kötni, vagyis Magyarországról meghatározott építőanyagokat a bejelentést és a bejelentés tudomásulvételét követően lehet csak kivinni. Ide tartoznak az acél- és vastermékek, a szigetelőanyagok, a homok, kő, kavics és sóder (homokos kavics). A részletes bejelentést az alábbi cikkekben írtuk meg:

A bejelentést megelőzően az építőipar szereplőivel a lehetséges hatások mellett arról beszélgetett a Portfolio.hu, hogy vajon elég lesz az ijesztegetés, vagy bele kell állni a cselekvésbe is a kormánynak?


Egyelőre úgy tűnik, hogy elég volt a bejelentés ahhoz, hogy az egyik legnagyobb építőipari segédanyaggyártó cég máris reagáljon, noha várható, hogy a kormányzati bejelentést konkrét intézkedések is fogják követni.

A második félévben a Mapei csak akkor szolgál ki export igényeket, ha a belföldieket már kielégítették jelentették be ma reggel.

“Hasonló a helyzet, mint 2017-ben, amikor a megnövekedett belföldi igények miatt az export befagyasztására kényszerültünk. Jelenleg erre nincs szükség, azonban folyamatosan figyeljük a magyar piacot és csak akkor exportálunk, ha a hazai piaci igényeket már kiszolgáltuk” – tájékoztatott Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210708/epitoipar-bejott-az-ijesztegetes-azonnal-behuzta-a-kezifeket-az-epitoanyagmulti-491716