Minden fontos infó a Babaváró kapcsán, amit 2020-ban tudni kell

A Babaváró az egyik legnépszerűbb hitel volt 2019-ben. Érthető, ha egy gyermek születik 5 éven belül, akkor a konstrukció kamatmentes a futamidő végéig. A kedvezményekért cserébe persze számos jogszabályi feltételt kell teljesíteni, de még ez sem garancia arra, hogy megkapja valaki a kölcsönt.

Ugyanis meg kell felelni a bank hitelbírálatának is. Összeszedtük a konstrukció legfontosabb jellemzőit, a jogszabályi feltételeket, sőt szakértőink tapasztalatai alapján azt is kigyűjtöttük, mire érdemes figyelni a bankválasztás során.
A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A konstrukciót 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet igényelni. A hitel maximális induló törlesztőrészlete a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. (A 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű Babaváróra havonta 45 834 forintot kell fizetni a kölcsön indulásakor.)

A Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezmények

1. Kedvezményes kamat
Babaváró hitel igen alacsony, kedvezményes kamattal indul. Ennek mértéke a közzétételt megelőző három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal megnövelt értéke. Ez egy januárban kötött Babaváró szerződés esetén 3,34% lenne. Ez jóval kedvezőbb, mint a jelenleg elérhető ingatlanfedezet nélkül elérhető kölcsönök (vagyis a személyi kölcsönök) kondíciói. Ráadásul sok esetben még ezt a kamatot sem kell megfizetni.

2. Kamatmentes is lehet a Babaváró hitel
A futamidő első 5 évében akár kamatmentes is lehet a Babaváró, ha pedig ezen időszak alatt egy gyermek születik, akkor ez a lehetőség a teljes futamidőre érvényes lesz. Ebben az esetben csupán a tőkét és az állami kezességvállalás díját kell megfizetni havonta.

3. Tőketartozás elengedése
Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor az aktuális fennálló tartozásod 30%-a elengedésre kerül, ha pedig a harmadik baba érkezik, akkor a teljes tartozásod átvállalja az állam. Fontos, hogy mindhárom gyermeknek a hitel igénylését követően kell megszületnie, a támogatások szempontjából nem számít a korábban már meglévő gyerek.

4. Törlesztőrészlet szüneteltetés
Az első gyermek születésekor lehet kérni a fizetési kötelezettség 3 éves szüneteltetését. Ezen időszak alatt nem kell fizetni semmit a Babaváró után, sőt a szüneteltetéssel egy időben a futamidő is meghosszabbításra kerül 3 évvel. Emiatt a fizetési kötelezettség a három év után nem fog megemelkedni, hiszen ugyanannyi a hátralévő futamidő, mint a felfüggesztést megelőzően volt.
A második baba érkezésekor is kérhetjük a törlesztés szüneteltetését, ekkor azonban már a futamidő kitolását nem lehet igényelni. A harmadik gyermek születésekor a hitel megszűnik – mivel a teljes tartozásod elengedésre kerül -, így ebben az esetben a felfüggesztés már nem értelmezhető.

5. Állami kezességvállalás
Az állam kezességet vállal a bank felé a hitel visszafizetésére. Ennek díja évente változik, az adott év elején fennálló tartozás 0,5 százalékának az 1/12-ed részét kell fizetni havonta. Ha kértük a törlesztőrészlet szüneteltetését, akkor a kezességvállalás díját sem kell megfizetni 3 éven keresztül.

A Babaváró igénylésének feltételei
– Kizárólag házaspárok igényelhetik a hitelt.
– Ha a pár bármely tagjának van meglévő gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házassága kell, hogy legyen a mostani.
– Igényléskor a feleség nem lehet fiatalabb 18, illetve idősebb 41 évesnél.
– Legalább a pár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebből minimum az utolsó 180 napnak magyar jogviszonynak kell lennie.
– Mindkét félnek rendelkeznie kell magyar lakcímmel.
– Egyiküknek sem lehet NAV köztartozása.
– Egyik fél sem szerepelhet a rossz adósokat tartalmazó KHR listán – régi nevén BAR lista – aktív, negatív státusszal.
– Hitelképesnek kell lenniük az igénylőknek.

Amennyiben nem felel meg valaki a Babaváró feltételeinek, ám mégis fedezet nélküli hitelre van szüksége, akkor 10 millió Ft-os összeghatárig személyi kölcsönt választhat. A banki ajánlatok között azonban nagy az árkülönbség: egy 5 millió Ft-os, 5 éves futamidejű személyi kölcsön esetében csaknem 20 ezer Ft is lehet havi törlesztőben a differencia a legdrágább és a legkedvezőbb termék között.