Jöhet az ingyen-hitel az új, zöld otthonokra!

Matolcsy György jegybankelnök friss írása a Növekedés.hu-n jelent meg, amelyben vadonatúj lakáspiaci ösztönzőket javasol, közülük is kiemelkedő az új, energiatakarékos házakra, lakásokra felvehető ingyen-hitel ötlete-javaslata. Ha ebből valóság lesz, újra alaposan átalakul az új építésű lakások és házak piaca.

Matolcsy György így kezdi írását a Növekedés.hu oldalon: “nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járvány helyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket.”

A jegyban elnöke így folytatja: “minden szám ismert, minden összefüggést leírtunk már, mindenki ért az ingatlanpiachoz, mint a focihoz és mindenki érdekelt a fordulatban. Egyéni értékrendű ország vagyunk, a személyes gyarapodás a lehető legjobb saját otthon elérését célozza elsőként, ezért keresleti oldalról eleve erős az érdekeltség az otthonteremtésre. Ezt segíti a kormány családtámogatási programja is, helyesen.

Ma kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében. Az ÁFA korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése – ami hibás lépés volt – tovább gyengíti a kínálati oldalt. Összességében a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

 

 

Szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrás oldal megerősítése.

Egy „Új Otthon Program” körvonalai, fő pillérei és céljai a következők lehetnek:

 

–  Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.

– Olcsó, 0 százalékos hitelt kínál az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.

Tíz éves (a mai 20-25 éves hiteleknél rövidebbet – a szerk.) futamidőt kínál, ami már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.

– Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.

– „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.

– A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.

– Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.

– A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.

– A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.

A 21. század legfontosabb nyersanyaga az adat. Itt az idő ezt az értékes nyersanyagot a pénzügyek területén is előremutató módon használni. Ehhez átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.”

Aki a teljes írásra kíváncsi, elolvashatja itt:

https://novekedes.hu/mag/matolcsy-gyorgy-uj-otthon-program