Ennyire kell zöld legyél az új, szuper-kedvezményes MNB hitelhez

Energetikai, zöld követelményt is tartalmaz az MNB által meghirdetett új lakáshitel, hiszen a konstrukciót azok vehetik igénybe idén októbertől, akik legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakást vásárolnak vagy építenek. A kamat a teljes futamidő alatt teljesen fix lesz és legfeljebb 2,5 százalékos lehet.

A kifutó NHP-hoz hasonlóan jegybanki refinanszírozású Zöld Otthon Program várhatóan októberben indul el. A lakosság által legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel a kamat a teljes futamidő alatt teljesen fix lesz és legfeljebb 2,5 százalékos lehet. A hitelösszeg legfeljebb 70 millió forint lehet, és maximum 25 éves futamidővel. A hitelkeret 200 milliárd forint, az MNB a 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.

A program magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújt forrást, ami azért lényeges, mert fontos lépést jelent a minőségi lakásépítés ösztönzése, támogatása felé.


Amikor a lakásállomány megújításáról beszélünk, nem mennyiségi, hanem minőségi megújulás a kívánatos, hiszen felépülő lakások nemcsak az építkezők és az új lakást vásárlók érdekét szolgálják, hanem meghatározzák a következő 100 évben bennük lakók életkörülményeit is – írja az igylakunk.hu.

A lakásállomány 100 éves megújulásához évente legalább 40 ezer lakás megépítése szükséges, és ezeknek jó minőségű, magas energetikai követelményeknek megfelelő lakásoknak kellene lenniük.

További részletek:

https://www.igylakunk.hu/blog/zold-lakashitel