5000 milliárd, akár ennyi is lehet az építőipar idei teljesítménye!

Ez az év erős lesz, hiszen az első nyolc hónap teljesítésével az építőipar utolérte a 2019-es év időarányos teljesítését. Nagy valószínűséggel az idén el fogja érni az ágazat az 5000 milliárd forintot, amit még soha nem teljesített – jelentette Koji László az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke pénteken, a Budapesten megrendezett 6. Országos Építőipari Szakember Találkozón.

Az egész napos, közel négyszáz szakember részvételével zajló eseményen, szakmai előadások, alkalmazástechnikai bemutatók, szakmai kiállítás és vásár várta a szakembereket. A legújabb építési technológiák, anyagok, szerszámok mellett, a digitalizáció előnyeiről is hallhattak előadásokat a szakemberek.

Koji László megnyitó beszédében elmondta, hogy a beruházások bővülése ellenére az ágazat problémái ugyanazok, mint két éve 2019-ben, amikor azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy az építőiparnak szintet kellene lépni, legalábbis a rend, a verseny meg a képességek területén. Hiába foglalkoztat ma az ágazat már 355 ezer embert, a szakmunkás és a mérnökhiány továbbra is meghatározó, a piacon nem találni csak „besetanított” segédmunkást.

Tenni kell a kontárok ellen

A kontárok elleni közös fellépésre szólított fel előadásában Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Emlékeztetett, hogy a probléma óriási: a vállalat nyári kutatása szerint nagyon alacsony a bizalom szintje az építőipari szakemberekkel szemben a kontárok miatt. A kutatás adatai szerint az építtetők 34 százaléka szenvedett már kárt kontármunka miatt az elmúlt egy évben, az átlagos kárösszeg pedig 753 320 forint volt.

Markovich Béla figyelmeztetett, hogy a megrendelők fejében kialakulhat a szakemberekkel kapcsolatosan egy előítélet, hogy a szakember egyenlő problémával, átveréssel, gonddal, többlet költséggel. Ez ellen csak együtt, összefogva lehet tenni.

Olyat ígérj és vállalj, ami tartható!

A szakember emlékeztetett, hogy a Mapei Kft. erőteljesen fellépett a kontármunka ellen. Elindított egy széles kommunikációs kampányt, hogy a megrendelőket képezze, hogyan válasszon magának kivitelező szakembert, valamint elindította a megújult szakemberajánlót, ahol minősített szakemberek kerülnek ajánlásra.

Markovich Béla szerint a Szakember Találkozón jelen lévő szakemberek tehetik a legtöbbet a kontármunka ellen. Tíz pontban foglalta össze a szakemberek feladatait a kontármunka elleni fellépésben. Ezek közül a legfontosabb, hogy törekedni kell a lehető legjobb minőségű munkára, csak olyat szabad ígérni és vállalni, ami betartható. Emellett aktívan kell kommunikálni a szakembereknek a referenciáikat a közösségi oldalakon, hogy a megrendelőknek legyen alternatívája.