Budán már félmillió a panel négyzetmétere

Budán átlag majdnem 500 ezer, Pesten pedig 424 ezer forint egy panel lakás négyzetmétere – derül ki a Duna House Barométeréből, amely a harmadik negyedévet vizsgálta.

Budapesten is 30 százalék körül mozog a panellakások átlagárának és négyzetméterárának növekedése. Budán már közel fél millió forint egy panellakás négyzetmétere, Pesten pedig csaknem 100 ezer forinttal nőtt a négyzetméterár tavaly óta, így jelenleg 424 ezer forintos átlagértékről beszélhetünk. A használt tégla lakások négyzetméterára Pesten 537-, Budán pedig 674 ezer forint volt az idei harmadik negyedévben, míg a belvárosban már 700 ezer forint feletti értéket mértünk – írta a DH saját felmérésére hivatkozva.

A fővárosban a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanokat keresték legnagyobb arányban az idei harmadik negyedévben, amelyek a vásárlások több mint harmadát tették ki. A Duna mindkét oldalán látványosan emelkedtek tavalyhoz képest a négyzetméterárak, Budán 61-, Pesten 32 százalék volt a 600 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya. Budán a lakások ára a tranzakciók 42 százalékában elérte a 40 millió forintot, Pesten ez az arány 20 százalék volt.

Az érékesített ingatlanok mérete Pest megyében mutatja a legkiegyensúlyozottabb képet, a 40-100 négyzetméter közötti ingatlanok voltak az igazán keresettek. Vidéken a fővároshoz hasonlóan a 40-60 négyzetméteres lakásokból adták el a legtöbbet. Az árak jelentősen elmaradnak ugyan a Budapesten mért értékektől, ám egyértelműen a magasabb kategóriák felé tolódnak folyamatosan az értékek.

Kelet-Magyarországon 25 százalékkal nőtt a panelek átlagára a tavalyi év azonos időszakához képest, Nyugat-Magyarországon pedig 23 százalékkal. Szinte azonos mértékű volt az átlagos négyzetméterárak emelkedése is, a paneleket keleten 271-, nyugaton 253 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták 2018 harmadik negyedévében. A használt tégla ingatlanok áremelkedése minimálisan ugyan, de elmaradt a panellakásokétól. Az alku mértéke egyik esetben sem változott számottevően az előző évhez képest.