A világ legokosabb épülete

Amszterdam üzleti negyedében áll a világ legokosabb épületének is nevezhető ingatlana. A rengeteg díjat nyert ház a nemzetközi BREEAM környezetvédelmi minősítő rendszer alapján a valaha elért legmagasabb fenntarthatósági értékkel, 98,4%-kal büszkélkedhet. 

A világ legzöldebb épületének tartott „The Edge” irodaházra nagyon is jellemző elem az innovatív „okos” megoldások használata. Az információs technológia nemcsak magát a munkát könnyíti meg, hanem a munka körülményeit is optimalizálja. Például 28.000 szenzor követi nyomon a mozgás, a fény, a hőmérséklet, a páratartalom változásait, behálózva az épületet, akár az idegpályák az agyat. A G-Green szerint a rendszer a beérkezett adatok alapján okostelefonos alkalmazáson keresztül az igényeinkhez igazítja a környezetet. Kár, hogy a teljes budapesti irodakínálatban még kevés a zöld irodaházak aránya, de a fejlődés töretlen, az új építkezések során már szinte kötelező a környezetkímélő elemek használata.

A magyar környezettudatos fejlesztések élharcosának számító szakszövetség, a HuGBC által is megvilágított műszaki megoldásokból leszűrhető, hogy az épület tájolása a nap pályáján alapul. Ha zöld épületről van szó, az első, ami legtöbbünknek beugrik, az az energiatakarékosság. A speciálisan ehhez az épülethez fejlesztett szuperhatékony LED-panelek olyan kevés elektromosságot igényelnek, hogy ugyanazon a kábelen haladhat az áram, mint az internet. Az Edge 70%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hasonló “nem zöld irodaház”, sőt a napelemek több áramot termelnek, mint amennyit az épület felhasznál. Nemcsak a tetőt, de a déli falat is sakktáblaszerűen borítják a napelemek. Ahogy az idézett G-Green írta, így mélyebbre került ablakok nem igényelnek árnyékolást a kitettség ellenére sem.

Az átrium ikonikus dőlt teteje kívülről úgy néz ki, mintha egy ék vágná ketté az épületet. A hatalmas hőszigetelt üvegfelület elárasztja a munkahelyeket nappali fénnyel, és tompítja a közeli autópálya és vasúti sínek zaját. Még egy viharos napon is opálos marad az épület a természetes fénytől, köszönhetően az üveg szögeinek. Az épület alatt elhelyezett víztárolóból kígyózó csövek hálózzák be az épületet, a fűtés és hűtés vizét szállítva. Az épület fejlesztői szerint ez a világ leghatékonyabb termikus energia tárolója. Nyáron a felmelegedett víz kerül 129 m mélyre, míg télen a fűtéshez visszapumpálja a rendszer.

Az áporodott irodai levegő kiáramlik a nyílt térbe, ahol felemelkedik és kiszűrődik a tetőn át, létrehozva egy természetes szellőzési körforgást, amely a kisebb légáramlatoktól olyan érzést kelt, mintha a szabadban lennénk. Azokon a napokon, amikor kevesebb ember tartózkodik az épületben, egész részlegek lekapcsolódnak, spórolva a fűtés, hűtés, világítás, sőt takarítás költségein. A fenntartható, egészséges munkakörnyezet nemcsak a fenntartási költségeket csökkenti, de a kevesebb betegszabadság, nagyobb teljesítmény is jelentősen hozzájárul a költséghatékonyság növeléséhez.

Korunk legnagyobb luxusa, a toalettek öblítése itt a tetőről és a külső teraszról összegyűjtött esővízből történik, ugyanígy a kert öntözése is. Még a garázsban is akad koppintanivaló: az érzékelővel ellátott LED lámpák, amelyek besötétednek, ha távozol, a hatalmas biciklitároló rész, az elektromos autók töltői. Persze Hollandiáról lévén szó, ezek nem is olyan meglepőek. Ilyen egy modern, okos épület.

Nemcsak a technológiai megoldások járulnak hozzá a környezet védelméhez. Az épület körül egy valódi ökológiai folyosó alakult ki. Denevérodúk, madárházak, kilyuggatott rovarlakok elhelyezésével óvják az élővilágot.