6 dolog, amire figyelni kell az új otthonunk berendezése során

Egy új lakótér berendezése mindig izgalmas feladat. Miközben a szemünk előtt alakul ki a leendő otthonunk, sok kompromisszumot kell kötnünk, ami olykor feszültséggel és lemondással járhat. Emellett, ha nem vesszük igénybe egy lakberendező segítségét, a folyamat valóságos kihívás is lehet, hiszen könnyű elveszni a stílusok, színek, anyagok és funkciók erdejében. Ezt azonban általában szívesen vállaljuk annak érdekében, hogy egy kellemes, otthonos, minket tükröző lakást kapjunk végeredményként.

Ha szeretnénk a minimumra csökkenteni a lakberendezéssel járó stresszt, érdemes jó előre átgondolni, hogy mit szeretnénk – és persze tervezni, tervezni és tervezni. A következőkben abban segítünk, hogy ez a procedúra minél gördülékenyebben menjen.

Készüljünk fel!

Mind önmagunkat, mind a lakásunkat célszerű felkészíteni erre a nem kis energiabefektetést igénylő programra. Lélekben trenírozzuk magunkat arra, hogy milyen remek érzés lesz, ha végre kész lesz az álomotthon – így sokkal könnyebben tudjuk majd venni az akadályokat is. Ha nem tudjuk elengedni magunkat, és érezzük, hogy átveszi felettünk az uralmat a stressz, akkor akár meditációs technikákkal is próbálkozhatunk.

 

Emellett a lakást is elő kell készítenünk. A belsőépítészet egyik fő szabálya ugyanis, hogy még a bútorok előtt véglegesíteni kell a lakás alapjait. Azaz: csiszoltassuk fel a padlót vagy helyezzük el a kárpitokat, végezzünk a falfestéssel, valamint a járólapozással, mielőtt bármilyen bútort beszereznénk! Ha ugyanis felcseréljük a sorrendet, azzal a magunk dolgát nehezítjük meg. Gondoljunk csak bele, hogy milyen macerás egy tapétázáskor elhúzni az összes nehéz mangófabútort, vagy éppen leszerelni a konyhaszekrényeket, ha új csempét szeretnénk felrakatni.

Ezt a 6 dolgot tartsuk szem előtt az otthonunk berendezése alatt

A belsőépítészetben alapvetően hét alapelvet tartanak számon, amellyel minden esetben számolnunk kell. Ezek a szín, a forma, a fény, a vonalvezetés, a minta, a textúra, valamint a hely. Bármilyen döntést hozunk is, ezeket célszerű szem előtt tartani, hogy egy egységes, kellemes közeget kapjunk. Ugyanakkor a tervezés során ennél sokkal több elemmel számolnunk kell – nézzük, mi mindennel!

Állítsunk fel büdzsét!

Annak érdekében, hogy elkerülhessük a kellemetlenségeket és az idegeskedést, elsőszámú feladatunk a pénzügyi keretünk meghatározása. Enélkül nem is érdemes belefogni a folyamatba, különben hamar problémákkal találhatjuk szembe magunkat. Az, hogy mekkora összeget szánunk erre a célra, természetesen tőlünk függ; pár százezer forinttól egészen tízmilliós – vagy még magasabb – nagyságrendig is könnyen felugorhat.

 

Ha szeretnénk itt-ott megfogni a pénzt, akkor jó ötlet lehet szétnézni a különböző online piactereken és garázsvásárokon, ugyanis ezeken a platformokon is találhatunk valódi kincseket, amelyeket az eredeti ár töredékéért kínálnak.

Kezdjük a kulcshelyiségekkel!

Ha nem akarjuk túlzottan siettetni a folyamatot – arra is kitérünk majd, hogy ezt miért nem érdemes csinálni –, priorizáljunk! Kezdjük azokkal a helyiségekkel, amelyekben a legtöbb időt töltjük, így a hálószobával és a nappalival! Először igyekezzünk beszerezni egy ágyat – vagy legalábbis matracot –, illetve egy kanapét, ami általában a lakás középpontja. Ha otthonról dolgozunk, akkor a home office-hoz szükséges eszközök is prioritást élveznek.

Ezek után jöhetnek majd a nappaliba a mangófabútorok, például egy dohányzóasztal vagy a könyvespolcok, majd az olyan kisebb tételek, mint az éjjeliszekrények. Ekkor már foglalkozhatunk a többi helyiséggel is, illetve az olyan apróságokkal, amelyek nem létfontosságúak, de megkönnyítik az életünket.

Mérjük le!

Ahová bútort szánunk, mérjünk le mindent alaposan! Ne csak a szélességet és a magasságot, hanem a mélységet is, hogy lássuk, mekkora helyünk marad egy bútor elhelyezése után. Ha ezt nem tesszük meg kellő körültekintéssel, könnyen zsúfolttá válhat az otthonunk – de az is megtörténhet, hogy túl sok holtteret hagyunk.

Stílusbeli irányelvek

Biztosan van egy elképzelésünk arról, hogy nagyjából milyen stílusú lakást szeretnénk. A bútorok kiválasztása során ezt mindig tartsuk szem előtt annak érdekében, hogy egy egységes, hangulatos belteret kapjunk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindig kereshetünk inspirációt az online felületeken. Az ilyen oldalakon azt is megtaláljuk, hogy az egyes lakberendezési irányzatokhoz milyen típusú bútorok, színek, minták, vonalvezetések és anyagok illeszkednek.

Előtérben a minőség

Ökölszabályként tartsuk be: a minőség mindig előzze meg a mennyiséget! Ez nem csak azért fontos, mert egy drágább bútor általában mutatósabb, pedig az biztos, hogy például egy mangófabútor sokkal impozánsabb látványt nyújt, mint egy farostlemezből készült változat. De azért is lényeges ez a szempont, mert egy jó minőségű darab hosszabb ideig kiszolgálja majd az igényeinket – így pedig hosszú távon nem is biztos, hogy ez a drágább megoldás.

Legyünk türelmesek!

Nem kell mindent azonnal beszereznünk. A fent említett priorizálás remek módja annak, hogy szépen, lépésről lépésre, a saját tempónkban haladjunk a berendezéssel. Ez már csak azért is jó, mert ha például nem találunk egy adott időszakban tökéletes szőnyeget, nem kell félmegoldással beérnünk, elég türelmesnek lennünk, amíg nem jön el az igazi.

 

Tudjuk, hogy ilyenkor szeretnénk minél hamarabb túl lenni az egészen, de ha nem sprintként, hanem maratonként fogjuk fel a dolgot, sokkal kiegyensúlyozottabban kezelhetjük az egészet, és végül tényleg egy álomlakást kaphatunk jutalmul.