Elköltözik a Néprajzi Múzeum a Kossuth térről

A Néprajzi Múzeum jövőbeni elhelyezésének ügyében tartott megbeszélést Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Fejős Zoltán, a múzeum főigazgatója; az épületbe a kormány tervei szerint a Kúria költözhetne vissza.

A Kossuth téri épület eredeti funkciójában Igazságügyi Palotaként működött, ennek megfelelően a kormány a Kúriának adná azt vissza, a múzeumi gyűjtemény számára pedig új, méltó elhelyezést kíván keresni – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM)  közleményében.

 

Gál András Levente kiemelte: a cél az, hogy a Néprajzi Múzeum nemzetközi színvonalú gyűjteménye méltó körülmények közé kerüljön, ezért áttekintik későbbi elhelyezésének lehetőségeit. A résztvevők megállapodtak abban, hogy az egyeztetések a jövő héten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának bevonásával folytatódjanak. Fejős Zoltán az MTI megkeresésére elmondta, hogy a tárgyaláson konkrétumok egyelőre nem hangzottak el, a megbeszélés egy egyeztetési folyamat kezdete lehet. “A költözésnek napi aktualitása nincs, és a múzeumnak is az az érdeke, hogy egy megfelelően kidolgozott elképzelés valósuljon meg. Ehhez idő kell” – fogalmazott a főigazgató.

 

A főigazgató szerint olyan megoldásban érdemes gondolkodni, melynek köszönhetően a gyűjtemény végleges elhelyezést nyerhet. Az optimális megoldás egy új épület felhúzása lenne, esetleg az Ötvenhatosok terére elképzelt új múzeumnegyedben, hiszen az turisztikai szempontból is ideális helyszín lehetne. Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be: a kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa. A kormányfő beszédében rámutatott, ha a Kúria – korábbi nevén Legfelsőbb Bíróság – visszaköltözik az Igazságügyi Palotába, helyreállhat a Kossuth téren az az “alkotmányos háromszög”, amelyet a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom alkot. Ennek érdekében a KIM tájékoztatása szerint Gál András Levente az épületet jelenleg használó többi intézménnyel is megkezdte az egyeztetéseket. Egyes számítások szerint  a költözés ötmilliárd forintba kerülne, a Kossuth téri épület átépítése újabb ötmilliárdba. Egy új múzeumépület felhúzása pedig legalább 30 milliárd forintba.