Pozitív eredményt ért el az S IMMO

Az S IMMO csoport konszolidált nettó árbevétele 2.1 millió euróról 21.2 millió euróra nőtt, az EBIT 52,4%-kal nőtt. A cég szállodaüzemeltetésből származó nyeresége magasabb lett, mint 2010-ben

A 2011-es pénzügyi év sikeresnek bizonyult az S IMMO AG (Bloomberg: SPI:AV, Reuters: SIAG.VI) és magyar leányvállalata számára. Az S IMMO EBIT és működési cash flow mutatói erőteljesen emelkedtek a 2010-es eredményekhez képest. “A nagyon sikeres 2011-es esztendő után sem ülünk a babérjainkon. Folytatjuk az elkötelezett munkát, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtsunk bérlőinknek mind a nyolc országban. A céljaink elérése érdekében stratégiánkat továbbra is a több lábon állás jellemzi majd, és a jövőben is az Európai Uniós fővárosokra koncentrálunk. Ezek az üzleti döntések kiegyensúlyozott portfóliót biztosítanak számunkra, így ki tudjuk használni az ingatlan ciklusok előnyeit is a különböző régiókban” – mondta Friedrich Wachernig, az S IMMO AG Igazgatóságának tagja kedden Budapesten sajtótájékoztató keretében.

 

 A 2010-ben befejezett fejlesztési projekteknek, valamint a csoport akvizícióinak köszönhetően az S IMMO csoport bérleti díjból származó bevétele 2011-ben rendkívüli értéket ért el, 125.9 millió euróval, ami 21,1%-os emelkedést jelent a 2010-es eredményhez képest. A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére a szállodaüzemeltetésből származó bruttó nyereség 9 millió euróra nőtt, az előző évi 8.7 millió euróról. Az összes bruttó nyereség több mint a harmadával nőtt, és elérte a 107 millió eurót.  A pénzügyi műveletek eredménye elérte az 51.5 millió eurót, beleszámítva az 7,3 millió eurós árfolyamnyereséget is, mely az euró erős pozícióinak volt köszönhető a helyi valutákkal szemben. 2010-ben az átértékelési különbözet nem ért el jelentős szintet, és 0,1 millió euró volt a 2010-es -0,8 millió euróhoz képest. Németországban és Ausztriában elsősorban pozitív, míg Közép-Európában és Délkelet-Európában inkább a negatív különbözet volt jellemző. Az EBIT 52,4%-os emelkedéssel 92,3 millió euróra nőtt.

 

A magyar vállalat számára megfelelően alakultak az eredmények a kedvezőtlen körülmények ellenére is 2011-ben. A cég kamatok, adózás és értékcsökkenés leírás előtti üzleti eredménye (EBITDA) 10,8 millió euróról 11.1 millió euróra nőtt, míg a teljes bevétel elérte a 27,3 millió eurót. A bérleti díjakból származó bevétel 8.1 millió euróról 8 millió euróra csökkent. “Habár enyhe csökkenést tapasztaltunk a bérleti díjakból származó bevételek terén, sikeres évet zártunk. A bérbeadottsági szint a 2010-es 87%-ról 91,2%-ra nőtt, valamint számos bérlővel sikerült megállapodnunk a szerződéskötésben. Nagyon örülünk, hogy a bérlőink elismerik a szolgáltatásaink magas színvonalát, és a folytatás mellett döntöttek” – mondta Sermer Katalin, az S IMMO Magyarország ügyvezetője. A szállodaiparra jellemző pozitív tendencia 2011-ben a budapesti Hotel Marriott-tal kapcsolatban is megmutatkozott, a szállodaüzemeltetésből származó bevétel 14,8 millió euróról 16,7 millió euróra nőtt, míg a nyereség 14%-os emelkedéssel 4,25 millió euró lett.