Mire vágynak a lakásvásárlók?

A lakásvásárlás kétségtelenül legizgalmasabb időszaka az igényeinknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanok személyes megtekintése. Az Otthon Centrum megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amik a legfontosabbak a vásárlóknak, és melyek azok, amik akár el is tántoríthatják őket a vásárlástól.

Családi ház – csak meredek garázslejárót ne!

Kiterjedt családi házas környékeken a legideálisabb elhelyezkedésnek a „csöndes utcában, mégis közel a tömegközlekedéshez” minősül. Ez utóbbi kitétel elsősorban a családosok számára fontos, hogy a gyerek tudjon önállóan közlekedni. „A 60-70 millió Ft feletti kategóriában az egyik fontos kulcsszó az intimitás” – mondja Sajtós Gyöngyi, az Otthon Centrum XII. kerületi irodavezetője. „Ez elsősorban a környék, az utca, a telek adottsága, és csak részben javítható a kert megfelelő gondozásával. Terasznál például fontosabb az, hogy ne lássanak oda a szomszédok, vagy a járókelők, mintsem annak mérete.”

Ilyen nagy volumenű kiadásnál természetes, hogy a másodszori-harmadszori megtekintéskor a vevőjelölt műszaki szakembert, építészt, statikust hív magával. A belső burkolat és a beépített bútorzat teljes cseréjére, vagy a kert újratervezésére még vállalkoznak a vevők, de a falak alakítása, vagy a vezetékek, csövek cseréje már eltántoríthatja őket a vételtől, még ha amúgy szánnának 10-20 milliót a beköltözés előtti felújításokra. Ugyanígy nem szerencsés, ha az amúgy kelendő régi villaépületekhez az elmúlt évtizedekben különféle toldalékok, lakrészek vagy teraszok épültek. Ezek – még jó kivitelezés esetében is – annyira megbonthatják a ház egységét, hogy végleg elbizonytalaníthatják a reménybeli vevőket. Bár technikailag gyorsan avulhatnak, a riasztó, kamerás biztonsági rendszer, légkondicionálás, garázslehajtó-fűtés, automata kerti locsoló, és hasonló kényelmi technológiák már-már alapelvárásnak tekinthetők a drágább budai területeken, és igen vonzó, ha ezek jól működnek az eladó házban. Ezek mellett legtöbben a kandallót is igénylik, így a kémények kialakítása és állapota is fontos preferencia.

Jelenleg nincsen egyértelmű trend a budai családi ház építészetben. A mediterrán divat már lecsengett, ugyanakkor az egyre felkapottabb minimál dizájn sem lett egyeduralkodó. „A vevők inkább a lehetőségeit nézik a háznak, hogy hogyan tudják a leginkább saját igényeikre formálni az életteret” – mondja az irodavezető. „A szobák száma, mérete és a szintenkénti elrendezés ugyanakkor döntő fontosságú. Százmilliós kategóriához közeledve a nappalinál elvárás az 50, hálószobáknál a 20 négyzetmétert elérő alapterület. A szülői hálónál ideális, ha abból közvetlenül gardróbszoba és fürdőszoba nyílik.”

Mivel a II. és XII. kerületben a telekadottságok és beépítési lehetőségek miatt a házak alapterülete legtöbbször 100 m2 alatt marad, a házak általában 2-3 szintesek, ahol a nappali a konyha-étkezővel és egy fürdőszobával kerül egy szintre, míg felül a hálószobák helyezkednek el fürdőszobával és gardróbszobával, dolgozóval. Legalul, a garázs szintjén gyakran hobbi- vagy sporthelyiség, esetleg szauna kerül kialakítása. A túl zegzugos, elsőre szűknek, zsúfoltnak ható belső tér nehezíti az eladást. Ahol állandó személyzetet tartanak, ott nekik is kell külön szobáról, vagy akár saját házrészről gondoskodni.

Kertnél általában nem elvárás a nagy méret, 500 és 1000 m2 között bőséges a minden igényt kielégítő kínálat. A telek rendezésére, a növényzet összeválogatására a vevők nagy figyelmet fordítanak. A már meglévő nagyméretű fák ugyanakkor vonzóvá tehetnek egy eladó ingatlant, nem hiába kerül kiemelésre a hirdetésekben az „ősfás telek”. Bizonyos árkategória felett a medence alapfelszereltség. Manapság inkább a fedett, lehetőség szerint a kerttel közvetlen kapcsolatban álló medence adja az igazi presztízst. Érdekes, hogy a tájolás nem befolyásolja a döntést, ebben nincsenek fontos preferenciák. A panoráma viszont, ha igazán egyedi és elvehetetlen, akkor jelentős árfelhajtó tényező. Sajtós Gyöngyi szerint a telek lejtése és kialakítása abban az esetben lehet egyértelműen döntést befolyásoló tényező, ha a garázslejárót emiatt túl meredekre építik. Ez legtöbbször annyira csökkenti a vevőjelöltek komfortérzetét, hogy meg is hiúsíthatja az addig akár tökéletesen reményteli tranzakciót.