Kereskedelmi ingatlanbefektetési piac: épp, hogy van még élet az ingatlanpiacon

A kereskedelmi ingatlanbefektetési piac meglehetősen rugalmasnak bizonyult az év második három hónapjában, 29,2 milliárd euró befektetési volumennel, mely 7,9 százalékos növekedést jelent az első negyedévhez képest.

·A tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva is növekedett a befektetési összeg 0,6 százalékkal 124,6 milliárd euróra. Ez az azt megelőző5 év átlagához képest 19,4 százalékos visszaesés és a 2011. elsőfelében befektetett összeg 17,7 százalékkal maradt el a második negyedév befektetéseihez képest.

·A piac főmozgatórugói a külföldi befektetők voltak, 48,3 százalékos aktivitásnövekedéssel az elsőnegyedévhez képest, melynek során piaci részesedésük a tavalyi 36 százalékról 48 százalékra emelkedett.

· A helyi befektetők ennél óvatosabbak voltak, befektetéseik összege 13,7 százalékkal esett vissza az amúgy is gyenge elsőnegyedévhez képest.

 

Az adatok ismeretében Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield EMEA régiójának befektetési üzletágvezetője elmondta: “A piaci aktivitás a második negyedévben a vártnál jóval jelentősebb volt, de az euró övezet hitelválsága beárnyékolta a piacot. Még a korábban kitartó befektetők is visszaléptek az ügyletektől és kivárnak, de egyértelmű, hogy ez a válság túllép a szuverén hitelválságon és az aktivitást a bankszektor zűrössége is befolyásolja, a gazdasági bizonytalanságról és a foglalkoztatottságról nem is beszélve.”

 

“Annak ellenére, hogy a hozzáállás óvatosabb, ez nem annyira befolyásolja az elsődleges piacokat. A tehetős magánszemélyek, csak úgy, mint a családi vállalkozások és a globális alapok, intézetek továbbra is keresik a legjobb és legbiztonságosabb ingatlanokat. Olyan is előfordul, hogy a kereslet bizonyos területeken megnövekszik, ahogy a befektetők egyre realistábbak az árazás és az ingatlanok stabilitásának kérdésében és a haszon fontosabb a megfoghatatlan tőkénél és az alacsony hozamú kötvénypiacnál.” – foglalta össze Rhydderch.

 

A közelmúltban, a legjobban az irodapiac teljesített, ahol az idei év második negyedévében 19,8 százalékos aktivitásnövekedést mértek az elsőnegyedévben mért 16,5 milliárd euróhoz képest, mely a piaci aktivitás 57 százaléka. Az ipari ingatlanpiac aktivitása szintén 21 százalékkal növekedett, mely az ipari ingatlanpiac részesedését 8,5 százalékra emelte. Ez azonban egy gyenge elsőnegyedév folytatása volt, hiszen a volumen továbbra is 14 százalékkal az 5 éves átlag alatt maradt.

Ezen időalatt a kiskereskedelmi piac aktivitása a növekvőóvatosság, valamint a nagyobb ingatlanok finanszírozási hiányának áldozata lett. A kiskereskedelmi volumen összességében 5,9 százalékkal csökkent, melynek során a szektor piaci részesedése 19,9 százalék volt ebben a negyedévben, a tavalyi év elsőnegyedévben mért 40 százalékhoz képest. A szektor jelenleg elég messze áll a megszokott piaci képtől, Németországban, Franciaországban és Svédországban például sikeres az üzletág, míg az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Dániában és Svájcban az irodapiac áll vezetőhelyen.

 

A teljes régió állapotának figyelembevételével David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai piackutatási csoportjának vezetője elmondta: “Az összes hír hatására, mely az euró zóna válságáról és arról szól, hogy ki nyer és ki veszít egyre kevésbé világos. A déli periféria piacait sokan kedvelik, és ezen piacok részesedése 4,3 százalékról 5 százalékra növekedett, az aktivitás 26 százalékos növekedésének köszönhetően, melyet legfőképpen az Olasz ’hospitality’ üzletág vezet.”

 

“Ez szintén csupán pár nagyobb tranzakcióból adódik melyek elképzelhető, hogy nem ismétlődnek meg a közeljövőben és így a régió történelmi mélypontra juthat – bár az elmúlt évben a déli piacok átlagos piaci részesedése 8,3 százalék volt – még így is sikeresebbek, mint számos más régió, például Közép- Európa és a Benelux államok, ahol az elmúlt negyedévben nagyot csökkent a piaci részesedés.”

 

Összességében a befektetések nagy részét továbbra is a főbb piacok vonzzák, azon belül is az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország adta az aktivitás 60 százalékát az év elsőfelében, mely kis visszaesést jelent a 2011. ugyanezen időszakában mért 62 százalékhoz képest. A 3 főpiac 12,3 százalékos volumennövekedésről számolhat be, mely leginkább Franciaország jelentős növekedésének köszönhető. Az időszak legnagyobb nyertesei az északi államok voltak, piaci részesedésük 18 százalékra emelkedett így 2008. óta először megelőzve Németországot. A másik oldalon Kelet- Európa is jelentős növekedést tapasztalt és a piacnak csaknem egy 7 százalékos szeletét tudhatja magáénak, természetesen Oroszország támogatásával.

 

A jövőtekintetében Hutchings hozzáfűzte: „A kilátás az év hátralevőrészére az ingatlanok és a kötvények közötti pozitív hozam rés ellenére nem túl jó. Bár sok befektetőmegtalálja a sikert a részvények és finanszírozási nehézségek patthelyzetében, csak úgy, mint a lassú döntési folyamatok során, ez bíztat minket arra, hogy talán legalább a tranzakciók mértéke változatlan marad.”

 

“Európa jelenlegi kálváriája reméljük, nem lesz hosszú távú – talán lehetőség lesz – és míg sajnos csodaszer nincs a problémákra, véleményünk szerint az euró zóna nem bomlik fel, de a gazdasági, szociális és politikai ár, amit a hibákért fizetünk nagyon magas. Ennél fogva, bár a harmadik negyedév várhatóan csendes lesz, mind a szabadságolások, mind a hitelválság miatt, a negyedik negyedév tartogathat még fellendülést a tranzakciók tekintetében az évre, mely során az összbefektetés a 112 milliárd eurót is elérheti, mely azonban szintén11 százalékos visszaesés 2011-hez képest.”

 

“Elképzelhető, hogy hamarosan jelentős növekedést tapasztalunk majd a bankok és mások által piacra dobott kínálatnak köszönhetően, melyet várhatóan Spanyolország vezet majd, amennyiben a bankmentőprogramjuk sikeresnek bizonyul. Bár nem önti majd el a piacot az új kínálat, de ez egy fellendülés kezdete lehet, mely 2013-ban várhatóan tovább folytatódik majd.”