Drámai mélyponton vannak a panelárak

A válság alatt folyamatosan csökkenő panelárak reálértéke a harmadik negyedévben a 2008-as érték 64 százalékára süllyedt, a téglaépítésű lakások értékvesztése ugyanezen időszakban pedig 30 százalékos volt – derül ki a Duna House (DH) legfrissebb elemzéséből.

A DH országos összevont lakásárindexe  2012. harmadik negyedévében az előző időszakéval megegyezően, 84 százalékponton áll nominális értéken, reálértéken viszont a fogyasztói árindex hatására 1 ponttal csökkenve 67 százalékpontra, az eddigi legalacsonyabb értékre esett. Az országos panel árindex visszaesett a tavaly év végi történelmi mélypontot jelentő 79 pontra, a tégla lakás árindexe azonban töretlenül tartja magát a 87 pont közelében. Reálértéken a panelek már 64, a téglaépítésű lakások 70 százalékpontos mélységben járnak – írja a DH.

A III. negyedévben megvásárolt panellakások átlagárait összehasonlítva óriásiak a területi különbségek. Amíg Dél-Dunántúlon egy négyzetmétert 100 ezer forint, addig a nyugati országrészben 138 ezer forint az átlagár. Kiemelkedő 159 ezer forintos négyzetméterárával a közép-magyarországi régió, azon belül is Budapest, ahol az észak-budai kerületekben az átlagárak elérték a 237 ezer forintot.

Bár a paneleknél megszokhattuk a kis mértékű, 10 százalék alatti engedményt az eredetileg elképzelt és a végül megvalósult ár között, idén a III. negyedévben több régió is meghaladta ezt a mértéket. A legjelentősebb árcsökkentésre még mindig a családi házak eladói kényszerültek. Az idei III. negyedévben az észak-magyarországi eladóknak kellett a legnagyobb kompromisszumokat kötniük, hiszen a 13 százalékos engedmény után a vevők további 10 százalékot alkudtak.

Budapesten 42százalékról 54 százalékra nőtt a nagyobb lakásba költözés miatti eladások aránya. Az átlagos eladási ár szeptemberben 12,7 millió forint volt, szemben az augusztusi 11,4 millió forinttal.

Vidéken is nőtt a nagyobb lakásba vágyó eladók tábora, 32 százalékról  38 százalékra, ők átlagosan 9 millió fölött váltak meg lakásuktól. Ugyanígy nőtt kisebbe költözők aránya is 12-ről 19 százalékra egy hónap alatt, s míg augusztusban 18 millió forintos átlagon adták el ingatlanjaikat, szeptemberre 20 millió forint fölé nőtt a tranzakciók átlagos értéke.