Hogyan növeljük egy ingatlan értékét eladás előtt?

Az eladásra szánt lakóingatlanok felújítása az értéknövekedés és az eladási idő lerövidítése miatt is hasznos megoldás, különösen a fővárosban és az aktív ingatlanpiaccal rendelkező nyaralóövezetekben. Összegyűjtöttük azokat a megoldásokat, amelyekre érdemes figyelmet fordítani, ha eladás előtt állunk.

A felújított lakások iránti keresletet elsősorban a felújítási költségek radikális emelkedése gerjeszti. Minél több hír érkezik az alapanyagárak emelkedéséről, a kereseti oldal annál inkább fordul a felújított vagy jó állapotban lévő lakások felé. Sőt, a kiadási szándékkal vásárló befektetők gyakran a zöld ingatlanokért kiemelt árat hajlandók fizetni, bár még nem értékelik annyira a fenntarthatósági szempontokat, mint az építtetők. A bérlők ma még inkább csak azért értékelik a zöld épületeket, mert ezekben alacsonyabb a működési költség, olcsóbban lehet bennük céget üzemeltetni. Nagy részük tehát egyszerűen csak anyagi előnyt vár attól, ha ilyen ingatlanba költözik, és nem a környezetvédelmi vagy a közösségi felelősségvállalás vezérli. A pozitív trendek azonban ezen a területen is megkérdőjelezhetetlenek.

Adódik tehát a kérdés, milyen megoldásokkal járulhatunk hozzá a lakóingatlanok értéknövekedéséhez eladás előtt? Keressük meg azokat a megoldásokat, amelyeket relatív rövid idő alatt elvégezhetünk. Érdemes megfontolni a régi nyílászárók cseréjét, különösen abban az esetben, ha az eladás az őszi hónapokban esedékes, amikor az új tulajdonos számára a nyílászárócsere már komoly fejtörést okozhat.

Ne feledkezzünk meg a kisebb szépséghibák javításáról sem! A koszos falak, a letört sarkok, az elmozdult és törött kapcsolók könnyedén javíthatók. A tiszta és igényes lakás jobb benyomást kelt minden érdeklődőben még akkor is, ha a lakóingatlan valójában felújítandó állapotú.

Fontoljuk meg a meleg- és hidegburkolatok cseréjének lehetőségét! A valódi fából készített parketták csiszolás által újíthatók meg, a megkopott laminált padlók cseréje ajánlott. Szerencsére ezek relatív gyorsan és költséghatékonyan végezhetők el. Némileg nagyobb felfordulással járhat a hidegburkolatok cseréje, de jelentős értéknövekedéssel kecsegtetnek.

Használjunk megfelelő minőségű világítástechnikai megoldásokat. A különböző beltéri és kültéri lámpák tökéletesen alkalmasak az ingatlan előnyös részeinek kihangsúlyozására, illetve otthonosabbá tételére. Ne feledkezzünk meg a sárgás fényű hangulatvilágítás alkalmazásáról sem. Kertes házak esetében érdemes mozgásérzékelő lámpát alkalmazni, aminek köszönhetően kedvező első benyomást tehetünk a potenciális vásárlóra.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hirdetésekben közzétett fotók jelentős mértékben növelhetik vagy épp csökkenthetik az érdeklődők számát. Készítsünk vagy készíttessünk valóban profi minőségű képeket, amelyek a lehető legteljesebb képet mutatnak az otthonunkról. Legyünk türelmesek, a megfelelően árazott lakóingatlanok eladási ideje is több hónap lehet!