Az európai irodapiacot már megérintette a változás szele

Az európai irodai kereslet a Covid után újra fellendülni látszik, a bérbeadott területek aránya 15%-kal ugrott meg tavaly, és jóval a 15 éves trend fölé emelkedett – olvashatjuk a Bloomberg oldalán.

Az európai irodaterületek iránti kereslet tavaly erőteljesen fellendült a Covid-19 után, ami a bérleti díjakat is feljebb hajtotta a szegmensben, és részben ellensúlyozta a megugró kamatlábak miatti árkorrekciót – derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből.

A kontinensen 2022-ben összesen 12,6 millió négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe, ami 15%-os ugrás az előző évhez képest, amikor a világjárvány miatt sok alkalmazott otthonról dolgozott, a járvány utáni váltás azonban felpörgette az irodai keresletet.

 

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon! Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot! https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget: https://www.raktar.info/

 

A bérbeadási volumenek jóval a 15 éves tendencia felett vannak, a bérleti díjak 6,2%-kal emelkedtek az utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami a legerősebb évesített érték 2008 közepe óta. A legerőteljesebb, 37%-os emelkedést Milánóban mérték, az észak-olasz várost követi Varsó és Madrid a sorban.

Az erőteljes kereslet, részben annak köszönhető, hogy a cégek megpróbálják visszacsábítani a munkaerőt az irodákba, ennek érdekében korszerűbb, zöld szemléletű irodát keresnek alkalmazottaik számára. 

“A bérlők arra összpontosítanak, hogy a legkiválóbb lokációban a legjobb minőségű irodaterületeket vegyék igénybe, hogy ezáltal vonzzák és megtartsák a legjobb munkaerőt” – mondta Nigel Almond, a Cushman & Wakefield adatelemzési vezetője. Hozzátette, hogy a vállalkozások arra is törekednek, hogy olyan épületekben biztosítsanak helyet, amelyek megfelelnek a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak.

 

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon! Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot! https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget: https://www.raktar.info/

 

Ugyanakkor a magasabb kategóriájú, korszerű és fenntartható irodák szegmensében a kínálat szűkös, mivel az emelkedő infláció és a magasabb hitelköltségek elriasztanak néhány fejlesztőt. Az emelkedő költségek elkezdték csorbítani az építési tevékenységet. 2022-ben 4,3 millió négyzetméternyi terület készült el, szemben az egy évvel korábbi 4,8 millió négyzetméterrel. A jelenleg építés alatt álló mennyiség 2017 óta a legalacsonyabb szinten van.

A Cushman adatai szerint az egész Európában rendelkezésre álló összes irodaterület éves szinten 0,7%-kal, 22,6 millió négyzetméterre nőtt. Az általuk nyomon követett 30 európai irodapiac közül 23-ban tapasztaltak aktivitás növekedést. Az aktivitás növekedése azonban nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a rendelkezésre álló területek kismértékű növekedését, mivel új fejlesztések indultak, és egyes vállalatok csökkentették alapterületüket. A rendelkezésre álló irodaterületek aránya így Luxemburgban volt a legalacsonyabb, 4,2%, ezt követte Hamburg, Berlin, München és Párizs.