hirdetés

Szabályozná a piacot az apartmankiadók egyesülete

Komplex javaslatokkal állt elő a hazai szobakiadási piacon kialakult helyzet rendezése érdekében a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete.(MAKE)

A MAKE közleménye szerint a szervezet, mint az egyéb szálláshely szolgáltatással foglalkozók egyetlen érdekvédelmi egyesülete, fontos céljának tekinti, hogy partnere legyen az állami, önkormányzati szerveknek és hatóságoknak minden, az apartmanozókat érintő jogszabályváltozások kidolgozásában. Az elmúlt időszakban intenzív párbeszéd történt az apartmankiadók, és más, érintett szereplők között, hogyan tudna Magyarország minél többet profitálni a turizmus ezen ágának dinamikus bővüléséből, illetve a felmerült problémákat hogyan lehetne megnyugtató módon rendezni.

A MAKE az alábbiakat javasolja:

  1. Az illegálisan apartmanozók visszaszorítása. Ennek módja: A szálláshelyközvetítő oldalakat (Airbnb, Booking.com, stb.) kötelezzék arra, hogy csak olyan szálláshely hirdethessen, aki igazolja, hogy bejelentette az illetékes önkormányzatnál az apartmanját. Az adott szálláshelynek az önkormányzat által kiadott engedélyszámát kellene feltüntetnie a szállásközvetítő oldalán. Ez a módszer már több nemzetközi városban működik a fentebbi szolgáltatók esetében. ii. Kötelezhetik a szálláshelyközvetítő oldalakat az IFA beszedésére! Ugyancsak a világ számos országában működő eljárás. iii. A bejelentés miatt a NAV látókörébe kerülnek az apartmanozók. iv. Az önkormányzatok ne nehezítsék adminisztratív eszközökkel (pl. településképi bejelentés) az apartmanok bejelentését! v. Mivel a kifizetések bankszámlára történnek, a NAV-nak könnyű ellenőriznie, hogy befizette-e az adót az egyéb szálláshely szolg. tevékenységet végző.
  2. Fel kell tüntetni az apartmanos elérthetőségét az egyéb szállás külső falán, ajtaján, hogy a társasház lakói közvetlenül és gyorsan fordulhassanak hozzá probléma esetén.
  3. A társasház folyosóin szintén kerüljön kifüggesztésre csendre intő piktogram, és rövid, szöveges, többnyelvű házirend!
  4. Érdemes lenne a jogalkotónak megfontolni az egyéb szálláshelyen maximálisan elhelyezhető ágyak számainak a csökkentését!
  5. Érdemes lenne megfontolni egyéves moratórium bevezetését, hogy ne növekedjen tovább az egyéb szálláshelyek száma, ha a moratóriumhoz hatékony ellenőrzés kapcsolódik.
  6. Önkormányzati bérlakásban ne lehessen egyéb szálláshely kiadási tevékenységet folytatni.
  7. Megfontolandó, hogy a társasházak pénzbiztosítékot kérjenek a szolgáltatóktól az esetleges károk fedezésére. Fontos azonban, hogy pontosan szabályozva legyen, hogy ezt csak akkor lehet felhasználni, ha egyértelműen és kétséget kizárólag bebizonyosodik, hogy a szolgáltató vendégei okoztak kárt.