Nemzetközi tőkepiacokra léphet a CPI Property Group

A Moody’s elsőre Baa3 hosszú távú kibocsátói értékelést adott a CPI Property Groupnak, és a cég kötvényprogramjának.  A befektetési értékelés megszerzésének köszönhetően a cég nemzetközi piacokra léphet. A csoport kötvényeinek kibocsátására a dublini értéktőzsdén kerül sor,  első körben az európai piacok és intézményi befektetők részére, legfeljebb 1,25 milliárd euró értékben.  A cég a teljes kötvényprogram megvalósításával a Deutsche Bankot, az SG CIB-et, az UniCreditet és a UBS Investment Bankot bízta meg. 

A társaság a megemelt tőke megközelítőleg felét első helyre sorolt adósságok törlesztésére fordítja, a tőke további részét meglévő portfólióra, meghatározott ingatlanok – elsősorban bevásárlóközpontok – átépítésére és modernizációjára, a fennmaradó összegeket új akvizíciók során használják fel.

 

A CPI Property Group luxembourgi székhelyű, a frankfurti értéktőzsdén jegyzett, vezető ingatlanpiaci társaság, amely főként Közép Európában és Németországban fókuszál hosszú távú ingatlan befektetésekre és ingatlan bérbeadásra. 2014-ben új többségi részvényes, Radovan Vitek értékes ingatlan portfóliót, valamint rendkívül stabil, fejlődő piacokon szerzett több, mint 20 évnyi sikeres befektetői tapasztalatot hozott a CPI Property Groupba.

A társaság 5,7 milliárd euró értékű, rendkívül sokszínű, 420 ingatlanból álló portfóliója az ingatlan szektor teljes spektrumát lefedi – kiskereskedelmi bérlemények, irodák, 12.000 lakás, 11.000 szállodai szoba, ipari területek, logisztikai parkok és organikus farmok. A CPI Property Group Csehország legnagyobb kiskereskedelmi bérleményi terület tulajdonosa, második legnagyobb bérlakás szolgáltatója, valamint vezető hotel tulajdonos-üzemeltető. A társaság eszközportfóliójának 36%-a iroda, 31%-a kiskereskedelmi üzletközpontok, 10%-a szálloda, 8%-a lakás és 8%-a fejlesztési terület.

Az eredeti társaságot Czech Property Investments (CPI) – 1991-ben alapították. Az azóta eltelt időben a társaság valamennyi szegmens tekintetében kiterjesztette működését a cseh, szlovák, magyar és lengyel piacokra.

Az ezredfordulón, ahogy Csehország haladt az európai uniós tagság felé, a CPI ott és Szlovákiában széles – kiskereskedelmi szektorhoz tartozó ingatlanokból és fejlesztési területekből álló – portfóliót szerzett meg.  A pénzügyi válság idején jelentősen növelte iroda portfólióját. 2012-ben sikeresen kibocsátotta első vállalati- és projektkötvényeit, amelyek a társaság finanszírozásának további kulcsforrásaivá váltak. Az ezt követő években jelentős cégfelvásárlásokkal: Ablon Csoport 2013, a GSG Group 2014, és az Orco Property Group 2016 – tovább erősítette portfólióját, így Csehország legjelentősebb ingatlan-befektetőinek élvonalába került. 2014 augusztusában a cseh CPI társaság összeolvadt a német GSG Group-al, így jött létre a rendkívül erős európai ingatlancsoport, a CPI Property Group.

A CPI Property Group kiegyensúlyozott portfóliót egyesített, amelyhez széles körben tartoznak ingatlanok a Csehországban, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. A CPI Property Group 2017-ben valósította meg eddigi legnagyobb, történelmi akvizícióját, amelynek során a CBRE Global Investors által kezelt alapokból Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában 11 jelentős bevásárlóközpontot szerzett meg.