hirdetés

Felvásárlással terjeszkedik a Duna House Holding

Ingatlanfejlesztői tevékenységének további erősítése céljából a DUNA HOUSE Holding szerződést kötött az Eldar Investments (H.L.A.) Ltd.-del a MyCity Residential Development Kft.  további 50%-os üzletrészének megszerzése céljából. A szerződéses feltételek pénzügyi rendezését követően a DUNA HOUSE a MyCity 100%-os tulajdonosává válik.

A szerződés szerinti teljes kifizetés összege 2.200.000 EUR, amiből 1.000.000 EUR az üzletrész vételára, 1.200.000 EUR pedig az ELDAR Investment (H.L.A.) Ltd. korábbi finanszírozási tevékenységéből adódó, MyCity-vel szemben fennálló tagikölcsön- és kamat-követelésének vételára. A MyCity négy leányvállalattal és egy közös vezetésű vállalattal rendelkezik. A tranzakció eredményeképp a DUNA HOUSE irányító befolyást szerez a Pusztakúti 12. Kft., a Reviczky 6-10. Kft., a Zsinór 39 Kft. és az IH Project X Kft. felett is, a Hunor utca 24. Kft. pedig a DUNA HOUSE közös vezetésű vállalatává válik. Ezen projekttársaságok célja a Budapest különböző pontjain folyamatban lévő ingatlanfejlesztési projektek  megvalósítása.

A DUNA HOUSE vezetőségének megítélése szerint a MyCity keretein belül megvalósuló ingatlanfejlesztési tevékenység megfelelően halad és növekvő részt kíván vállalni ezekben az ingatlanfejlesztési projektekben.  A MyCity akvizíciója révén a DUNA HOUSE ingatlanfejlesztői piacot jellemző kockázatoknak való kitettsége az elérhető fejlesztői profit megnövekedett összegével összehangban nő. A vezetőség az ingatlanfejlesztési tevékenységet jellemző kockázatok közül elsősorban az emelkedő építési költségekre fókuszál.

A vezetőség véleménye szerint az építési költségek emelkedését ellensúlyozni tudja az értékesítési árak előértékesítési szakasz lezárultát követően lehetővé váló tervezett emelkedése, amelyre elsőként a Reviczky Liget es a Forest Hill esetében kerülhet sor, amennyiben a jelenlegi piaci környezeti feltételek nem romlanak. A folyamatban lévő projekteket érintő vásárlói érdeklődés erős és a vezetőség a közeljövőben sem valószínűsít negatív piaci fejleményeket.

A MyCity feletti irányító befolyás megszerzését követően a DUNA HOUSE konszolidált pénzügyi kimutatásaiban mind a MyCity, mind pedig annak projekttársaságai (a Hunor utca 24. Kft. kivételével) teljes körű konszolidálásra kerülnek. A teljes körű konszolidálás eredményeképpen többek között a DUNA HOUSE Csoport konszolidált mérlegében jelentős összegű készletek és befektetési célú ingatlanok ill. ezek finanszírozásával összefüggésben bankhitelek kerülnek kimutatásra. Az ezen bankhiteleket biztosító garanciák non-recourse jellegűek, azaz érvényesíthetőségük nem terjed túl a MyCity-n és annak projektársaságain