Végre: vidéken is nőnek az árak!

Eljött a fordulat ideje: jó hír a vidéken is lakást tulajdonlók számára az árak emelkedése – írja a KSH és az MNB friss adataira támaszkodva Portfolio.hu.

A lakáspiaccal foglalkozó elemzések többsége általában Budapesttel foglalkozik, vidéken ritkán “járnak” az elemzők, holott az utóbbi időben azonban a fővároson kívüli lakáspiacon is egyre izgalmasabb folyamatok zajlanak.

Többek között megfordult a korábbi éveket jellemző árnövekedési dinamika, vagyis a vidéki lakásárak ismét nagyobb ütemben emelkednek, mint a budapestiek, így a vidéki lakástulajdonosok hosszú évek után ismét azt láthatják, hogy a legfőbb vagyontárgyuk értéke nagyobb ütemben nő, mint a fővárosi társaiké.

A kérdés az, hogy a mostani trend egy rövid átmenet, vagy egy tartós folyamat kezdete.

Nemrég a KSH és az MNB is közzétette a 2021-es év eleji lakásárindexét, ahol Budapest és a vidéki térségek áremelkedése is szerepel. Az MNB adatai alapján megállapítható, hogy 2021 első negyedévében – éves alapon – Budapesten 2,1, míg a vidéki városokban 13,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak, a községekben pedig kiugró, 24,3 százalékkal kerültek többe a lakóingatlanok az év első negyedévében, mint 2020 azonos időszakában.

Forrás: MNB Lakásárindex

Az okok mögött a kormányzati támogatások által fűtött kereslet, a továbbra is alacsony hitelkamatok és a koronavírus-járvány hatásai állhatnak. A már létező családtámogatási intézkedések – CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel, kamattámogatott hitelek – mellett a tavalyi évben megjelentek a felújítási támogatások is, ami ösztönzőleg hatott a vidéki lakáspiacra. Bár az infláció emelkedése egyre jobban látható, a hitelkamatok még mindig alacsony szinten állnak, a járvány pedig felerősítette a belföldi turizmust, ami az üdülőhelyeken ösztönözte a befektetési célú vásárlásokat.

 

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210814/eljott-a-fordulat-ideje-jo-hir-a-videki-lakastulajdonosok-szamara-496272