Vége az olcsó hitelek korának – mit hoz ez az ingatlanpiacon?

Az elmúlt évek az ingatlanvásárlási célból felvett hitelek növekedéséről szóltak – elsősorban a “lelkes fiatalok” részéről -, melyhez nagymértékben hozzájárult az erős áremelkedés az ingatlanpiacon. Ugyanakkor az emelkedő infláció és alapkamatok miatt a helyzet változóban van.

Az ingatlanárak emelkedésével együtt nőtt a vevők által felvett hitelek összege is az idei évben: a XIX. és XX. kerületekben például már átlagosan 15 millió forint körül mozgott már a felvállalt ingatlankölcsönök mértéke – jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Nem volt ez másként a budapesti belvárosban sem, ahol öt vevőből három hitel segítségével vásárolt az elmúlt hónapokban ingatlant, és általában az ingatlan árának 20-60 százalékát fedezték belőle – mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője is.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez hozzátette, hogy különösen az első saját otthonukat keresők körében gyakori a hitelfelvétel. Náluk nem volt ritka az sem, hogy 20 milliós kölcsönt vettek fel egy 30 millió körüli ingatlan megvásárlása esetén, bár többségében 10 milliós kölcsönökkel lehetett találkozni – tette hozzá a szakértő.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy rendkívül sokan vettek fel, illetve persze sokan csak akartak felvenni hitelt ingatlanvásárlásra, még bizonytalan élethelyzetekben is. Ő gyakran találkozott azzal, hogy az érdeklődők egy forint önerő nélkül kerestek ingatlant maguknak, esetleg a babaváró hitelt akarták önerőként felhasználni.

Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelfelvétel lehetőségével elsősorban a “bevállalós, lelkes fiatalok” éltek, ugyanakkor a vevőknek van egy olyan rétege is, mely ilyen szempontból meglehetősen óvatosan viselkedik. Mindenesetre a Balla Ingatlan kerületi irodájának hitelközvetítéseinél 3-50 millió forint közötti hitelösszegek jelentek meg az elmúlt hónapokban – jegyezte meg.

Hasonló volt a helyzet Pest egy másik külső kerületében is. Mint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, hitelfelvételre a vásárlások 70 százalékában került sor, és elsősorban a panelek vevőire volt jellemző az alacsonyabb önerő: sokszor mindössze 20-30 százalékot ért el, így 70-80 százalékot tett ki a hitel. Ugyanakkor a téglaépítésű lakások és házak vásárlóinál jelentősebb, 40-60 százalék önerővel találkoztak, akár új, akár használt ingatlanról volt is szó.

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodája szakmai vezetőjének megfigyelése szerint a Balatonnál is gyakran használták ki a vevők a kedvező kamatozású forinthiteleket. Az önerő mértéke változatos volt: akadtak, akik csak az ingatlan árának 10-30 százalékát finanszírozták kölcsönből, de voltak olyanok is, akik kihasználták a maximumot és mindössze 20-30 százalékos önerővel vágtak bele az ingatlanvásárlásba.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi, illetve IV. és XV. kerületi irodáinak szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy a vásárlók körében igen gyakori volt a hitelfelvétel a 2021-es évben: náluk az ügyletek mintegy fele esetében egészítették ki a vevők a meglévő önerejüket hitellel, ami lakásoknál általában 10-15, míg családi házak esetében átlagosan 20-40 millió forintos összeget jelentett.

A helyzet viszont az elmúlt hetekben-hónapokban elkezdett változni, hiszen mint Balla Frigyes rámutatott: az emelkedésnek induló alapkamat magával húzza a hitelkamatokat, azon keresztül pedig a törlesztőrészleteket, ami egyrészt előrehozott vásárlásokat eredményez – mivel a vevők tartanak a további áremelkedéstől, illetve az elszabaduló hitelkamatoktól -, másrészt viszont, a magasabb törlesztőrészleteket kevesebben engedhetik meg maguknak, így a hitelből vásárlók száma elkezdhet csökkeni, olyannyira, hogy az akár a 2022-ben létrejövő ingatlanpiaci adásvételek volumenét is visszavetheti.