Van, ahol nagyon pörög a CSOK

A Duna House (DH) által közvetített vásárlók esetében a keleti országrészben a legnépszerűbb a CSOK, míg Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya – közölte a DH az idei első negyedéves, saját tranzakcióit vizsgálva.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódóan idén márciusig összesen 72 ezer család kérelmét fogadták be a bankok, mintegy 205 milliárd forint értékben, ami az éves hazai GDP 0,5 százalékát meghaladó összeg.

A budapesti Magdolna negyedben épülő Simona házban is kelendőek a többnyire kevés hitelből vett lakások. Több infóért kattints a képre!

A Duna House Hitelcentruma által közvetített ügyletek alapján országszerte a hitelfedezettel ingatlant vásárlók 15,5%-a családi otthonteremtési kedvezményt is igényel lakáscéljai eléréséhez 2018 első negyedévében. A CSOK-os vásárlók aránya az elemzés alapján a keleti országrészben a legmagasabb 24,6%, míg nyugaton 19,2%. Arányaiban a fővárosiak használják ki a legritkábban a családi otthonteremtési kedvezményt, itt a hiteles vásárlókból csak 11,5% igényli ezt a típusú állami segítséget.

Hévízen elkészült a Lotus Residence lakópark, ahol van még pár szabad lakás. Itt akár hitelből is érdemes vásárolni. Több infóért kattints a képre!

„A területi egyenlőtlenségek vagyis a vidéken tapasztalt magasabb érdeklődés azzal magyarázható, hogy ezeken a területeken a kedvezőbb lakásárak miatt az állami támogatás jóval nagyobb részt fedez az ingatlan árából, így a felvételi hajlandóság is emelkedik.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A márciusban bejelentett könnyítések és kedvezmények tovább erősítették a CSOK iránti érdeklődést az ingatlanközvetítő hálózat pénzügyi szakembereinek tapasztalata alapján. A dinamikusan emelkedő ingatlanárak és a hitelfelvételi hajlandóság növekedése miatt ez a trend várhatóan nem fog változni a következő években. „Jelenleg hálózatunkban az ingatlanvásárlók 30%-a vesz igénybe finanszírozást az otthonteremtéshez. Bővülésre a hiteles vásárlók arányának emelkedése mellett a hitelfedezeti mutatók tekintetében is van lehetőség. Budapesten az átlagos közvetített hitelnagyság 11,5 millió forint, amely egy átlagos budapesti, 35 millió forintos ingatlantranzakció 32%-a. Ha vidéken vizsgáljuk az átlagos adatokat, akkor a 7,5 milliós hitelösszeg és a 15 millió forintos ingatlanár is csak 50% fedezeti terheltséget mutat.” – folytatta az elemzési vezető.