Rendkívül erős február az ingatlanpiacon – 30%-os ugrás

Az ingatlanpiacon az erős 2021-es januári évkezdés után újabb fokozatba kapcsoltak az eladók és a vevők: a friss adatok szerint februárban továbbra is kimagaslóan erős kereslet mellett, az elmúlt 10 év legtöbb adás-vételét bonyolították Magyarországon.

A Duna House által az ingatlanpiacon becsült 14 569 darab tranzakció 11%-kal erősebb forgalmat mutat 2020 februárjához képest és az idén januári, szintén kimagasló, havi adatokat is 30%-kal felülmúlja. Az adásvételek számában 14 ezer feletti darabszámmal utoljára 2018-ban és 2019-ben találkozhattunk 3 esetben, az elmúlt 10 évben az eddigi csúcstartó 2016 júniusa volt 14 550 tranzakcióval.

A tranzakciós paramétereket vizsgálva kiderül, hogy a fővárosban Budán a nagyobb és drágább ingatlanokat vásárolták a vevők, míg pesten a kisebb lakások voltak a kedvencek. Budán a 60 és 100 négyzetméter közötti ingatlanok adásvételének aránya 19 százalékponttal nőtt, így a budai tranzakciók 45%-át alkották. Az előző év azonos időszakához hasonlóan a vevők inkább a kisebb méretű ingatlanokat keresték pesten, az adásvételek 60%-a 60 négyzetméternél kisebb kategóriában történt. Budán a 70 millió forint feletti ingatlanok iránti érdeklődés megugrott, az előző év februárjához képest 18 százalékponttal nőtt az arányuk.

A fővárosi vevők között még mindig visszafogott a befektetők aránya (29%) viszont idén februárban jelentősen megugrott az első lakásvásárlók száma, ők a tranzakciók 37 százalékában vettek részt. Vidéken a költözés legfőbb oka a nagyobb ingatlan iránti igény (36%), ami mellett itt is az első lakásukat vásárlók voltak aktívak.