Mennyit fog érni egy budapesti lakás egy év múlva?

A Portfolio.hu ezúttal a lakás “fronton” várható jövőt próbálja előre jelezni: a szokásos negyedéves Hangulatfelmérésük keretében kilenc szakértőt kérdeztek meg arról, hogy mi várható egy év múlva a budapesti lakásárak (használt és új), a budapesti bérleti díjak, és az országos lakásépítések száma terén, külön kitérve a befektetési célú vásárlók, a külföldi vásárlók és a hitellel vásárlók számának várható alakulására. Végül arról kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint mely területeken, milyen ingatlantípusok iránt erősödhet fel a következő egy évben a kereslet, milyen hatása lesz a hitelmoratórium megszűnésének és az erősödő inflációs környezetnek. Íme a válaszok!

Elmaradhat a lakásárak tavaly várt csökkenése

Az egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban megjelent Hangulatfelmérésünkben még sokan arra számítottak, hogy a lakásárak hét év emelkedés után a járvány hatására érezhetően – akár 10 százalékkal – lefelé fognak korrigálni. Úgy tűnik azonban, hogy a hirtelen alacsonyabb áron történő értékesítések helyett az eladók, ha tudtak kivártak, és bár az alku érezhetően erősödött 2020-ban, a negyedéves laksárárindexekben ez inkább stagnálásként, vagy mindössze néhány százalékos hullámzásként jelent meg.

2021 eleje óta azt látjuk, hogy az adásvételek száma jelentősen emelkedik, az év első három hónapjában a Duna House által becsült 41 ezer adásvétel 21 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának számait. Feltehetően ez is szerepet játszik abban, hogy az idei évre mind a várható tranzakciószámokban, mind a lakásárakban emelkedésre számít a többség.


A megkérdezett szakértők közül 2022 áprilisáig a budapesti piacon mindössze egyvalaki számít árcsökkenésre, nyolcan pedig ingatlantípustól függően 3 és 6 % közötti áremelkedésre számítanak; 131 ezer helyett pedig idén az akár 150 ezer lakás adásvételt várnak.

Az áremelkedésre számító elemzők szerint a következő egy évben legnagyobb mértékben a családi házak árai növekedhetnek, átlagosan 5,8 százalékkal, míg a tégla építésű lakásoké 4,8, a paneleké pedig 3 százalékkal mehet feljebb Budapesten.

Mennyi lakás épülhet és milyen árakon?

A múlt évben egy több mint tízéves rekord dőlt meg a használatbavételi engedélyt kapott lakások számában, miután a KSH országosan 28 208 új lakást regisztrált. A tavaly bevezetett intézkedések – ismételten 5 százalékos lakásáfa, kibővített családtámogatások – hatására hosszabb távon a mostanihoz hasonló szinten stabilizálódhat az évente átadott új lakások száma, 2021-re azonban még valamivel óvatosabbak a becslések idén a 9 szakértő átlagban 22 200, 2022-ben pedig 24 300 átadott lakással számolnak.

Grafikonok és további részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210418/itt-az-igazsag-ennyit-fog-erni-a-budapesti-lakasod-egy-ev-mulva-478932