Lakást vagy házat korszerűsítenél? Nem minden csok lesz jó rá!

Szinte mindenki hallott már a falusi csok-ról, aminek egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy nem csak vásárlásra+korszerűsítésre vagy bővítésre, hanem akár csak korszerűsítésre vagy bővítésre is igényelhetik a tulajdonosok. A „normál” csok ezzel szemben kizárólag vásárlásra vagy bővítésre fordítható. Ha zavaros a dolog első olvasatra, az nem meglepő, így most igyekszem kibogozni a szálakat.
A falusi csok július 1-től igényelhető akkor, ha az úgynevezett preferált települések valamelyikén
– ingatlant vásárol+korszerűsít vagy bővít valaki, vagy
– meglévő ingatlanját bővítené vagy korszerűsítené.

A hangsúly itt a PREFERÁLT TELEPÜLÉS-en van, ugyanis a lehetőség kizárólag ezeken a falvakban és községekben érhető el. A települések listáját megyei bontásban itt találod meg: preferált települések listája. 
A támogatás mértéke függ attól, hogy az előbbiek közül a család milyen célra igényli az összeget.
A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Maximum a falusi csok TÁMOGATÁS FELE fordítható vásárlásra, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell költeni! Vagyis ne is álmodj arról, hogy 10 millió Ft-ból megvehetsz egy szép, jó állapotú házat, akár önerő nélkül is. Viszont vásárolhatsz egy lerobbantat 5 millióért, hogy a másik 5 millióból rendbe tedd. (Önerőként a bankok kizárólag a meglévő gyermekek után járó csok támogatást fogadják el, hiszen a vállalt gyermek kockázatot jelent, hiszen ha nem születik meg a baba, esetleg vissza kell fizetni a pénzt.)

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

1 gyermek: 300 ezer Ft
2 gyermek: 1,3 millió Ft
3 vagy több gyermek 5 millió Ft

Mi számít a falusi csok-nál korszerűsítésnek?

Adja magát a kérdés, hogy a falusi csok-nál milyen munkák számítanak korszerűsítésnek? Ezt a jogalkotó pontosan meghatározta, így például egy alapos kifestés bizony nem számít annak.

– Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
– Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
– Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
– Az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
– A külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje.
– Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
– Kémény építése, korszerűsítése.
– Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást és a konyhafelújítást.
– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.
– A korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.
FONTOS: mennyiben a korszerűsítési/bővítési munkálatok végül nem készülnek el a szerződéskötéstől számított 3 éven belül, akkor a teljes falusi CSOK összegét egy összegben, kamatostul vissza kell fizetni. A vásárlásra fordított pénzt is! Ezért körültekintően kell eljárni a munka megtervezésével és a szakember kiválasztásával.

Mit kell tudni a „normál” csok-ról?

A „normál” csok, ahogy már írtuk, kizárólag vásárlásra vagy bővítésre fordítható, cserébe minden fajta települést érintő megkötés nélkül. (Még abban sincs különbség, hogy Budapesten vagy vidéken van az ingatlan, pedig az ingatlanok árkülönbsége miatt nagyon más emiatt a csok támogatás „értéke”.)
Hogy mennyi csok-ra vagy jogosult, az függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vásárolnál, esetleg építenél. (Tervezett gyermekre kizárólag fiatal házasok igényelhetik a csok támogatást. Fiatal házasnak pedig az a pár számít, ahol legalább az egyik fél még nem múlt el 40 éves. Hogy melyik, az ebből a szempontból lényegtelen.)

A csok összege használt ingatlan vásárlása vagy bővítésekor:

1 gyermek: 600 000 Ft
2 gyermek: 1 430 000 Ft
3 gyermek: 2 200 000 Ft
4 vagy több gyermek: 2 750 000 Ft

A csok összege újépítésű lakás vásárlása vagy építése esetén:

1 gyermek: 600 000 Ft
2 gyermek: 2 600 000 Ft
3 gyermek: 10 000 000 Ft

Hogy milyen csok támogatásra vagy jogosult 2019. július 1. után, azt ezzel a csok kalkulátorral tudod ellenőrizni: csok kalkulátor.

Mi lesz a falusi csok-kal, ha már kaptunk előtte “normál” csok-ot?

Jó hír, hogy a korszerűsítendő/bővítendő ingatlan megvásárlásához korábban igénybe vett csok támogatást nem kell levonni, vagyis ebben az esetben a teljes falusi csok jár. Ez azonban csak arra az ingatlanra vonatkozik, aminek a megvásárlására korábban kaptál támogatást, vagyis ezt most újabb állami segítséggel korszerűsítheted. Ha korábban vettél igénybe csok-ot, ám most egy másik ingatlant korszerűsítenél, akkor viszont a két támogatási összeg különbözetére vagy csak jogosult.

Ez a kedvezmény azonban kizárólag a korszerűsítésre vonatkozik, ha falusi csok-kal vásárolnál, akkor a korábbi csok támogatás csökkenti a rendelkezésedre álló pénzösszeget.

Ha keresed a legolcsóbb lakáshitelt, akkor az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral személyre szabottan összehasonlíthatod a banki ajánlatokat: