Lakást szeretnél fiatalon? Legyél tudatos a pénzügyeidben!

Mitől lesz valaki tudatos? Nincsenek nagy álmaid, csak egy kis lakást szeretnél, ami végre a tiéd és azt csinálhatsz benne, amit csak akarsz? Viszont úgy érzed, hogy erre esélyed sincs, és örülsz, ha a hónap végére két sajtburgerre futja? Nem kell rögtön derivatívákkal kereskedni, elég ha pontosan tudod, mennyi a havi költésed.

Sokan már attól megijednek, ha számokkal és különféle pénzügyi fogalmakkal találkoznak, pedig a tudatosság nem pusztán az egészségünknek, a mentális állapotunknak és az elménknek tehet jót, hanem a pénztárcánknak is. Szakértőnk, Fancsali Judit, az Egyről a kettőre blog szerzője mutat pár tippet, hogyan kezdhetsz neki a tudatos pénzügyi tervezésnek.

Mi az a pénzügyi tudatosság?

A pénzügyi tudatosság tulajdonképpen egy szemléletmód, amely segít abban, hogy pénzügyi helyzetünk őszinte és részletes feltárását követően a lehetőségekre is tisztán rálássunk. Egyik legfontosabb eleme tehát a rendszerezés: az egyszeri és rendszeres bevételek, valamint kiadások szorgos nyomon követése, majd ezek elemzésével a lehetőségek feltárása. Másik fontos eleme pedig a racionális döntés, vagyis amikor az érzelmek, az élmények, a berögződések, a társadalmi normák és a személyes tapasztalatok figyelembevétele mellett fenntartható és élhető döntést hozunk. Eddig ez mind túl ezoterikus? Mutatjuk a részleteket!

Az életpálya-jövedelmed akkor lesz maximális, ha nyitott vagy!

Egyetemista korában az ember havi megélhetése több tényezőtől függhet: szülői támogatás, diákhitel, megélhetési tanulás (ösztöndíj, TDK, pályázatok), esetleg nyári munka és/vagy gyakornokság. Ezek az egyetem vagy a főiskola végeztével azonban egy csapásra megváltoznak: az ösztöndíj megszűnik, a gyakornokság (talán) munkahellyé válik, a szülői apanázs elmaradozik. Egy út véget ért, viszont most kezdődik még csak a nagybetűs maga!

Ilyenkor érdemes átgondolni, milyen útra lép valaki: egy cég alkalmazottjaként a tapasztalatok szerint 3-5 év megbízható munkavégzés után emelkedhet meg a munkabére – még különféle váltásokat is beleszámítva -, majd egy idő után lassan mérséklődik az emelkedés. Vállalkozóként, amely kockázatkedvelőbb embertípust igényel, egész más pályát jár be az ember: az elején nehezebb az indulás és több a buktató, ha viszont beindul, akkor az eredményessége túlszárnyalhatja az alkalmazotti státuszét.

Bármelyik út mellett döntesz is, a pénzügyek szempontjából (is) három tanácsot érdemes megfogadni:

  1. Vedd komolyan, amit csinálsz! Félszívvel és féllábbal semmiben nem érdemes benne lenni, mert féleredményeket hoz.
  2. Állj több lábon! Érdemes a diverzifikálás alapelvét a munkában is alkalmazni. Ha ugyanis az egyik projekt bedőlne, rögtön akadna mellette egy másik, amit folytatni lehet.
  3. Újulj meg! A 21. században már nem elég egyetlen szakma elsajátítása, mivel minden rendkívül gyorsan változik. Néhány év múlva talán egy olyan állásra jelentkezel majd, ami most még nem is létezik! Hogyan lehet felkészülni a jövő bizonytalanságaira? Érdemes nyitottnak maradni az újra és a tanulásra!

Tudatos pénzügyi tervezés

Financiális szempontból mindehhez érdemes hozzátenni a már említett rendszerezést és pénzügyi tervezést. Akár hiszed, akár nem, a legtöbb gazdag ember nem a főnyereményt ütötte meg, hanem figyel a költségeire. Emiatt azt tanácsoljuk, vezesd a bevételeidet és a kiadásaidat, így pontosan láthatod a kockázatokat és a lehetőségeket is.

Érdemes egy Excel-táblában gyűjteni a számokat, majd ezek alapján reális havi, esetleg éves és 3-5 éves tervet felállítani a költségek visszafogására, a megtakarítások növelésére vagy a bevételek emelésére – kinek-kinek saját céljai szerint. Így tisztábban lehet látni, milyen költségkategóriákra mennyit költünk, jobban lehet tervezni a nagyobb értékű beszerzéseket, és segíti a napi szintű, kisebb „áldozatok” meghozatalát is.

Barátod a kamatos kamat

Talán még nem tudod, de tényleg a kamatos kamat az egyik legjobb barátod a megtakarítások terén – és így gondoskodik arról, hogy mindig legyen mit a tejbe aprítani. Node, hogyan is képzeljük el egyszerűen? Sokan fel szokták tenni nekem a kérdést, hogy ha a kamat 10 év alatt 4 százalék, akkor hogyhogy nem a felvenni kívánt összeg, vagyis a tőkeösszeg 104 százalékát kell végül visszafizetni.

Ennek az oka pontosan a kamatos kamat, amely akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadva ezek együtt kamatoznak tovább. Példánkban tehát ha 1 év alatt 4 százalékot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4 százalékos kamatát számoljuk, vagyis a rákövetkező évben már 108.16 forintot és így tovább, egyre “gyorsuló” ütemben. Ha többet olvasnál a témáról, kattints ide.

És ha már itt tartunk, érdemes a rettegett THM és EBKM rövidítéseket is górcső alá venni. A THM-mel a hitelek reklámozásakor találkozhatunk legtöbbször. Valójában a teljes hiteldíj mutatóról van szó, és például egy lakásra felvett jelzáloghitel esetén magába foglalhatja, mennyi a hitel folyósítási díja, a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslési díja, a jelzálog bejegyzésének földhivatali díja, stb. Ehhez képest az EBKM a megtakarítások világában válik fontos rövidítéssé. Az egységes betéti mutatót takarja, amely a megtakarítások átlagos évesített teljes hozama.

Ha ezekkel az alapfogalmakkal tisztában van az ember, akkor biztonságosabban vizsgálhatja meg a rendelkezésére álló lehetőségeket és mérheti fel a kockázatokat is. Ha meghoztuk a kedved, és többet olvasnál a legfontosabb pénzügyi alapfogalmakról, akkor kattints ide.

A múlt után futsz vagy a jövőben élsz?

Ha elsajátítod az alapokat és elkezded feljegyezni a költségeidet, könnyedén kikerülhetsz azoknak a köréből, akiknek a kezéből valahogy mindig elfolyik a pénz és semmi nem marad a hónap végére. Ők azok, akik, ha fortuna nincs velük, könnyen megcsúsznak valahol és tartalékok nyújtotta védőháló nélkül könnyen kerülnek olyan helyzetbe, amikor évekig csak futnak a múlt adóságai és teendői után, és így valójában sosem tudják fejleszteni saját életüket.

Természetesen a másik végletbe sem érdemes átesni, állandóan csak a jövőre gondolni és félretenni, miközben elhalad mellettünk az élet. Érdemes megtalálni az arany középutat, naprakésznek lenni, tanulni másoktól, figyelni a befektetési lehetőségeket és célokat kitűzni.

Habár általánosságban elmondható, hogy a boldog élet titka talán nem a pénzügyi tudatosságban rejlik, viszont a tervezett, rendezett körülmények igenis hozzásegítenek a harmonikus mindennapokhoz! Kiderülhet például, hogy kisebb áldozatvállalással és okos döntésekkel akár még a vágyott kis lakás is összejöhet, sőt, ha nincs szükség a lakásra, akkor esetleg annak kiadásával folyamatosan fialó befektetéssé válhat.

Ha néhány apró lépéssel szívesen belevágnál a felnőtt(esebb) életbe, keresd nyugodtan szakértőnket, Fancsali Juditot, az Egyről a kettőre blog szerzőjét, aki lelkesen válaszol a kérdéseidre.