Ingatlan legek – szélsőségek a piacon 2021-ből…

Következzenek a magyar ingatlan legek 2021-ből — a 120 éves csendőrlaktanyától a 700 milliós budai házig. Az 1.400 ingatlanközvetítővel dolgozó Duna House hálózat összegyűjtötte a legérdekesebb magyar ingatlanpiaci adatokat.

Szélsőségekből 2021-ben sem volt hiány a hazai ingatlanpiacon. Milyen ingatlant adtak el a leggyorsabban, illetve a legmagasabb áron? Átlagosan mennyibe kerül egy lakás? Az év végéhez közeledve, az országosan 1.400 ingatlanközvetítővel dolgozó Duna House hálózat összegyűjtötte a legérdekesebb magyar ingatlanpiaci adatokat.

A Duna House tranzakciós adatai alapján idén egy 1. kerületi, 404 négyzetméteres ház volt a legdrágább lakóingatlan, ami 700 millió forintért cserélt új tulajdonost. A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1-3 millió forintos értékben.

Összességében az ingatlanok 2%-áért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forint felett, míg 36%-ukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 3%-ánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 10% felett volt.

Magyarország egészét vizsgálva átlagosan 31 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2021-ben, ami közel 10%-os emelkedést mutat 2020-hoz képest. Csak Budapestet vizsgálva a lakások átlagára 56 millió forint volt, de egyre gyakrabban találkozni már 2 millió forintos négyzetméterárral akár használt lakások esetében is.

A teljes országos értékesítési adatok alapján a panelek 410, a téglalakások 570, a házak pedig 310 ezer forintos átlag négyzetméteráron voltak megvásárolhatók idén. Az újépítésű ingatlanokat átlagosan közel 650 ezer Ft/m2 összegért cseréltek tulajdonost.

Eladói részről a tulajdonosok közel negyede a nagyobb ingatlanba való költözés miatt vált meg lakásától, majd 15%-ban örökségük értékesítéséből várták a hozamot, 14%-uk pedig inkább kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba való költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

A legnagyobb alapterülettel egy 960 négyzetméteres, gyenesdiási panzió szerepelt az adatbázisban, míg a legkisebb címet egy 9 négyzetméteres, angyalföldi minigarzon nyerte el. Értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 2,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok közel 4%-ára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

A fővárosban minden évben találkozni több mint 100 éves lakóházak eladó lakásaival, de idén a Duna House által értékesített, legidősebb ingatlan egy 150 éves, a Teleki család által épített budai házban lévő lakás volt, amit egy 120 éves, egykori csendőrlaktanyából átalakított, igazi romantikus vidéki családi ház követett.

Az árkülönbség itt is jelentős volt: a vidéki családi házért mindössze 8 millió forintot fizettek, míg a budai lakásért majdnem 50 milliót, amely jól mutatja, hogy az ingatlanoknál fontosabb a lokáció, mint az építés éve.