Ez most a 3 legmenőbb lakástámogatás

Sok új lakástámogatás érkezett idén, nézzük ezek közül a 3 legfontosabb rendszert, melyekkel rengeteg pénzt spórolhatnak a magyar családok. Útmutató a TOP támogatásokhoz és kedvezményekhez.

Az évnek ugyan nemsokára vége, azonban még nem késő kihasználni azokat a támogatásokat és kedvezményeket, melyek jelentős kiadásoktól szabadíthatják meg a felújítás előtt vagy után állókat. Számos pályázat és támogatás elérhető attól függően, hogy az ingatlan melyik részén milyen munkálatokat végeztünk el. Könnyű elveszni a lehetőségek között, így ezúttal a Panasonic összegyűjtötte, hogy mik az aktuális opciók, melyekre érdemes figyelni az elkövetkezendő időszakban, mi az, amit hasznos lehet minél előbb elintézni, és milyen lehetőségekkel lehet élni még a következő években is.

1, Napelemes és fűtési rendszerek támogatása (ingyen napelem)

A napelemek lakossági használata egyre közkedveltebb. A “Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázati felhívás keretében most lehetőség van tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítésére, nyílászárók cseréjére, energiatároló rendszer telepítésére, és fűtési megoldások korszerűsítésére is. A vissza nem térítendő támogatás akár a projekt egészét is fedezni tudja. Pályázni idén decembertől egészen 2024 őszéig lehetséges.

A napelemes és fűtési rendszerek támogatásával kapcsolatban fontos tudni, hogy 2021. december 6-tól nyílik csak meg a pályázati ablak Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben, ezt követően, december 13-tól, 20-tól és 27-től a fennmaradó területeken is megnyílik. A pályázat nyitási ideje minden egyes hullámban 17 óra.

Alább a főbb feltételek, keretben a két legfontosabb.

 

2, Otthonteremtési program – Lakásfelújítás támogatással (6-ból 3 millió, avagy 3+3 millió)

A gyermekes családok lakhatási körülményeinek javítását, valamint a hazai lakásállomány megújulását célba vevő otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig igényelhető a Magyar Államkincstár honlapján. A támogatott felújítási munkálatok listája igencsak hosszú, szerepel rajta többek között fűtési rendszerek kialakítása, ezek korszerűsítése, valamint elemeinek cseréje. „Klímaberendezések, hőszivattyúk beépítése, valamint cseréje is támogatott. Ennek megfelelően a Panasonic hőszivattyú rendszerei és klímaberendezései is alkalmazhatóak, melyek megbízhatóan szolgálhatják a háztartást a vásárlást követő hosszú éveken keresztül. Érdemes hosszú távon gondolkozni és olyan készülékeket beszerezni, amelyek évekkel később is megbízhatóan és gazdaságosan teljesítenek” – hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zoltán, a Panasonic fűtés-hűtés üzletágának kereskedelmi képviselője.

A támogatás egyik célja az elavult, régi berendezések cseréjére való ösztönzés, illetve a korszerű, biztonságos technológiák beépítésének támogatása a magyar ingatlanokba. Szintén támogatott a megújuló energiaforrások használata, valamint az energiatakarékos eszközök választása, ami egyrészt a pénztárcákat is kíméli, másrészt pedig fenntartható.
A fő kedvezményezettek azok a gyermeket nevelő családok, akik teljes vagy részleges lakásfelújítást végeztek az idei évben, vagy a munkálatokat 2022. december 31-ig tervezik befejezni. A szeptember 29-én módosult rendelet szerint szélesedik a jogosultak köre, illetve azon szolgáltatások listája is, amelyre igényelhető a költségek visszatérítése.

A fenti feltételeknek megfelelők a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhetik a támogatást. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. Az elektronikusan kitölthető és a papír alapon benyújtható formanyomtatványok a Kincstár honlapján elérhetőek.

A 2021. január elseje után megkezdett, valamint 2022. december 31. előtt befejezett munkálatokra igényelhető a visszatérítés. A kérelmek elbírálására a Kincstárhoz történő beérkezést követő 30 napon belül történik. Amennyiben a bírálat pozitív, a támogatás összegét az igénylő bankszámlájára öt napon belül utalják. Idén decemberben van lehetőség utoljára leadni a dokumentumokat, a jövő évi tervekről egyelőre pontos tájékoztatás még nem érkezett.

3, Zöld Otthon Program (azaz zöldhitel, max 2,5%-on, max. 70M Ft-ig új, energiatakarékos (minimum BB) lakás, ház vásárlásához, építéséhez)

A környezetbarát felújítások támogatására több intézkedés is született. A Magyar Nemzeti Bank 2021. októbertől 200 milliárd forintos összkerettel vezette be a “zöld lakáshitelt”, mely 70 millió forintig nyújt támogatást energiahatékony ingatlanok építésére vagy vásárlására. Az éves kamat mindössze 2,5%, de bizonyos esetekben akár kamatmentes alternatívát is nyújt.

A feltételek teljesülését természetesen igazolni kell, a szükséges dokumentumokról, illetve a program további részleteiről az MNB honlapján elérhető minden fontos információ.