Ez a 3 otthonteremtési támogatás gyermekek nélkül is jár!

Mint tudjuk, az állami otthonteremtési támogatások nagy része a meglévő vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak. Ám szerencsére azoknak is van lehetősége támogatásokhoz junti, akiknek nincs és/vagy nem tudnak vagy nem szeretnének gyereket vállalni. A Duna House Pénzügyek szakértői gyűjtötték össze a lehetőségeket.

Otthonteremtési támogatás jár mindenkinek?

„A januártól módosuló támogatások nagyon széles körben segítenek a fiatal családoknak az otthonteremtésben. A szám szerint tíz támogatási formából ráadásul kettőnél gyermekvállalási kötelezettsége sincs, így szinte bárki ki tudja használni őket.” – nyilatkozta Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője. „Az adó-visszatérítési támogatásoknál ez az összeg maximálisan 5 millió forint lehet, míg az alacsonyabb áfával vásárolt újlakások esetében az ingatan értékétől függ a segítség mértéke.”

Gyermek vagy gyermekek vállalása nélkül felhasználható otthonteremtési kedvezmények az alábbiak:

1, Kedvezményes újlakás áfa:

a 2021. januárjától újból bevezetett kedvezményes lakásáfa mindenki számára elérhető otthonteremtési segítség. A kedvezmény hatására jelentős emelkedés várható az újépítésű projektek számában, így egyre több család juthat korszerű, jó minőségű otthonhoz.

 


 

2, Adó-visszatérítési támogatás:

A lakásáfa kedvezmény a nagyobb projektek mellett magánszemély által épített új ingatlanokra is igényelhető, akik a telek vételára és a bekerülési költség után maximum 5 millió forint értékű adó-visszatérítési támogatást igényelhetnek ebben az esetben a 27%-os áfából.

3, Adó-visszatérítési támogatás falusi CSOK esetén

Az adó-visszatérítés ugyanezen feltételekkel használtlakás bővítésére és korszerűsítése után is igényelhető, ha az preferált kistelepülésen helyezkedik el, azaz a Falusi CSOK szintén idén bővített listájában szerepel.

+1, Itt már kell vállalni gyermeket, de lehet előre nyilatkozni:

A Babaváró támogatás, a CSOK, az ehhez kapcsolódó támogatott hitel és illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez már mindenképpen szükséges a családoknak vagy gyermekkel rendelkezni, vagy vállalni legalább egy esetenként akár két vagy három gyermeket is. Ezeknél a kedvezményeknél gyermekszámtól függően összesen akár 30 millió forint feletti támogatás – azaz akár ennyi is megszerezhető az otthonteremtéshez.