Az elmúlt évek legerősebb májusa az ingatlanpiacon!

Megjelent a Duna House májusi havi Trancakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzése, amely szerint májusban 14193 ingatlan adásvétel bonyolódott az országban, ami az elmúlt évek legerősebb májusát jelöli az ingatlanpiacon. A jelzáloghitelek piacán is növekedés látható, az áprilisi visszaesés után újra a 100 milliárd forint feletti volument becsülnek.

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 májusában, országosan 14 193 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 102-107 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Az átlagos április után minimális növekedéssel zárt a lakóingatlanpiac a hosszabb májusi hónapban. A Duna House által becsült 14 198 darab tranzakció az elmúlt évek legerősebb májusi piacát jelöli, amely 2019-hez képest 5%-os növekedést jelent, a COVID első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70%-kal volt több adásvétel idén. A Duna House várakozása szerint a második negyedéves ingatlanpiaci adásvételek volumene bár nem fogja túlhaladni az idei első negyedéves kiugró eredményt, de 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat.

A jelzáloghitelpiac erős felfutásban van márciustól kezdve, ennek megfelelően májusban újra 100 milliárd forint feletti volument becsül a Duna House Pénzügyek. A májusra előre jelzett 102-107 milliárd forintos piacból, az otthonfelújítási támogatás már közel 10%-ot hasított ki, amely mellett a hagyományos jelzáloghitelekből is 92-94 milliárd forint feletti összegre szerződtek a pénzintézetek.


Az MNB tényadatai szerint a 100 milliárd forintos lélektani határt már március hónapban is átlépte a hazai jelzáloghitelpiac, a jegybank adatai szerint ekkor 104,72 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a piacon, amelyet követően áprilisban is 92-93 milliárd forintos volumennel zárt a piac a Duna House becslése alapján.