6 tipp, hogy megtaláld a legjobb ingatlanost!

Nem megy az eladás? Keress ingatlanost! Ám nagy kérdés, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő értékesítőt? Illetve milyen dolgokra figyel oda egy felkészült ingatlanos? E kérdésekhez kapcsolódó tippeket szedett csokorba újabb írásában szakértő szerzőnk, Grabant János, aki gyakorló ingatlanos egyben.

1.

Használd a közösségi média felületeit!

Facebook-on, Instagram-on és Youtube-on már rengeteg iroda, közvetítő van fent, így megnézve az oldalakat sokkal jobb képet kapsz az adott cég, közvetítő szemléletéről, sőt, találhatsz ott referenciákat is.

 

2.

Kérdezz körbe ismerősi körben!

Ez egy nagyon alapvető dolognak tűnik, de közel sincs így. Nagyon sok ügyféllel úgy kerülök kapcsolatba, hogy már dolgoznak ingatlanközvetítővel, de nincsenek megelégedve. Az elégedetlenségüket elpanaszolják baráti körben vagy a munkahelyen, és akkor ajánlanak engem. De előzetesen az emberek nagy százaléka nem kérdezi meg a szűk környezetében lévő emberektől, hogy tudnának-e valakit ajánlani.

3.

Ha megvan a közvetítő, akkor nyugodtan interjúztasd!

Attól, mert találtál vagy ajánlottak egy szimpatikus közvetítőt, nem kell egyből szerződést is kötni vele. Hívd el magadhoz, mutasd meg neki a lakást, tegyél fel konkrét kérdéseket, amelyből kiderül, hogy milyen szisztéma alapján dolgozik és mennyire ismerős az eladandó ingatlan környezetében.

Nem kell szégyenlősnek lenni, mivel nem csak munkakapcsolat lesz köztetek, hanem ki kell alakulni egy bizalmi kapcsolatnak is, így ha nem érzed ezt, akkor sincs semmi gond, sok szakember van a piacon. Sokan még mindig hideghívás alapján választanak ingatlanost, ami szerintem egy zsákba macska. Légy tudatosabb!

(Ez mit is jelent pontosan? – Felteszel egy hirdetést és elkezdenek ismeretlenül hívogatni a közvetítők, majd egyszer beadod a derakad… Ez a hideghívás.)

 

A következő 3 tipp pedig arról szól, hogy miről ismered fel a jó ingatlanost!

4.

Megvan a megfelelő felkészültsége jogi témakörök és a keresés terén

Fontos tudni azt, hogy ha jön egy komoly vevő, akkor mi a pontos menete annak, hogy írásba foglaljuk az ajánlatát (akár már ajánlati biztosíték átvételével egybekötve) és végigmenjen a végleges adásvételi szerződés is.

Persze a társadalom nagy része nem jogász, így nem is kell ebben teljesen otthonosan mozogni, de érdemes megkérdezni egy ügyvédet, vagy éppen egy jó ingatlanost, hogy melyik folyamatnál mire kell figyelni.

5.

Elveszítheti a jó vevőt, aki nem eléggé felkészült, ez ellen is tehet egy jó ingatlanos…

Ha nem tehermentes az általunk kínált ingatlan, akkor már értékesítés előtt a bankkal egyeztetni kell, hogy mi a pontos folyamata a tehermentesítésnek. Ezt az emberek 80%-a elmulasztja és a vevővel való tárgyalás közben derül ki rengeteg dolog, amely akár a vevő elvesztésébe is kerülhet. Egy jó ingatlanos különösen figyel az efféle részletekre!

6.

Halgassunk a hasznos, akár ingatlanközvetítői tanácsokra, például ne keveredjünk “kapkodós” helyzetekbe!

Sokan egy új lakás/ház megvásárlása miatt kezdenek bele lakásuk hirdetésébe. Az eladás és vásárlás folyamatait, fizetési ütemezéseit jól össze kell hangolni, ahhoz, hogy ne veszítsünk pénzt elbukott foglaló esetében vagy éppen egy nyomott árú, gyors eladással. Itt is ugyanígy érdemes egyeztetni egy ingatlanközvetítővel, aki rengeteg hasznos tanáccsal tud segíteni.

További tippekre kíváncsi, kérdezhet itt is, direktben a szakértőnktől:

https://www.facebook.com/grabantjanosingatlan