2021 januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt lakások

Új családvédelmi intézkedésekről döntött a kormány: 2021. januártól teljesen illetékmentesek lesznek azok az otthonok, amelyeket családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak. Legyen akár új vagy használt ingatlan – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin.

Novák Katalin elmondta: az illetékkedvezmény egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.

Fontos, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük!
Novák Katalin hozzátette: mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes.
A miniszter arra a kérdésre, hogy mennyi forrást biztosít a kormány erre, azt felelte: a program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz.

A miniszter az otthonfelújítási programot érintő kérdésekkel kapcsolatban elmondta: januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel – ismertette.
Hangsúlyozta: a programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények kielégítésére.

A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani – fűzte hozzá.

A program a nagy népszerűség miatt munkahelyeket is teremthet, előreláthatóan várni kell majd a jó szakemberekre, de emiatt senki nem esik el a támogatásról – emelte ki a miniszter.
Szintén kérdésre válaszolva tudatta: az otthonteremtési program egy elemmel még biztosan bővül.